2.2.2016

Arvio: The Hateful Eight (2015)


Quentin Tarantino jatkaa Django Unchainedin viitoittamalla tiellä, eli toisin sanoen lännenelokuvan parissa. Ohjaaja on kahdeksanteen elokuvaansa ammentanut paljon myös omasta filmografiastaan, sillä monen tutun näyttelijän ohella siinä on vahvasti kaikuja ainakin Reservoir Dogs -tyyppisestä rikosmysteeristä. Ohjaajan tyyli on nykypäivän kollegojen joukossa sen verran omaleimainen, että The Hateful Eight tuntuu vahvasti Tarantinolta niin hyvässä kuin pahassakin.

Elokuvassa passitetaan kahdeksan toinen toistaan ilkeämpää hahmoa viettämään keskenään aikaa syrjäiseen mökkiin, sillä ulkona raivoaa iso lumimyrsky. Mukana on palkkionmetsästäjää, hirttäjää, äitinsä luokse matkalla olevaa lehmipoikaa ja niin edelleen. Kukaan ei välttämättä ole sitä mitä sanoo, ja katsoja joutuu arvuuttelemaan koko ajan mihin suuntaan lähdetään.

Jotain pahaa ja arvatenkin väkivaltaista kuitenkin osaa odottaa tapahtuvaksi. Tarantino hieman jopa alkaa toistaa itseään, sillä monessa elokuvassa koettu yllätyksellisyys alkaa kieltämättä hieman muuttua yllätyksettömäksi.

Elokuva kestää lähes kolme tuntia, mutta ihailtavan mukavasti tämän jaksoi ainakin teatterissa katsoa kelloa vilkuilematta. Uskoisin, että kotikatselussa jotkut kohtaukset alkavat kuitenkin väkisin puuduttaa, sillä Tarantino ei aina tunnu osaavan karsia liikamateriaalia pois. Tiiviimpi paketti esimerkiksi jo esille tulleen Reservoir Dogsin tyyliin olisi mielestäni toiminut paremmin.

Hyvin Tarantino silti kohtauksensa rakentaa, ja hahmot ovat taatun herkullisia. Hyvät hetkensä on oikeastaan kaikilla, mutta muistettavimmat hetket tarjoavat tällä kertaa Samuel L. Jackson ja Jennifer Jason Leigh.

Suhteettomankin korkeisiin odotuksiin nähden The Hateful Eight on lievä pettymys, mutta kovin pahasti ei tästä viitsi nurista. Jos Tarantinon tyylistä tykkää, on tämä oikein toimiva tapaus. Jos taas ei, tuskin tykkää tämänkään jälkeen.

Tarantinohan on itse todennut voivansa kutsua itseään western-ohjaajaksi vasta kolmen länkkärin jälkeen, ja onpa hän on myös vannonut ohjaavansa täyteen kymmenen elokuvaa ja siirtyvänsä sen jälkeen uusien haasteiden, kuten teatterin ja romaanien kirjoittamisen, pariin. Tällä logiikalla tulee seuraavasta kahdesta elokuvasta ainakin toinen olemaan western. Jännä nähdä, tuleeko se heti seuraavaksi vai tekeekö QT välissä jotain ihan muuta.

Arvio: ★★★½

Traileri:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti