10.12.2015

LSC2015-16: Nykyaika (Modern Times, 1936)


Kausihaasteen parissa jatketaan! On koittanut mykkäkomedioiden viikko, jonka aikana oli tavoitteena katsoa ainakin yksi komediaksi laskettava mykkäelokuva jommalta kummalta lajityypin kantaisältä, Charlie Chaplinilta tai Buster Keatonilta.

Keatonin elokuvien osoittautuessa hankalammiksi löytää päädyin Chapliniin, sillä hänen mykkäkomedioistaan oli ainakin tämä Nykyaika vielä näkemättä. Keatonin aika koittaa joskus myöhemmin.

Niin, Nykyaika taitaakin olla Chaplinin uran viimeinen mykkäelokuvaksi laskettava tuotos, vaikka siinä jo jonkin verran ääntäkin kuullaan. Elokuva jatkaa Chaplinin kuulun Kulkuri-hahmon edesottamuksia, ja tällä kertaa rakastettava tohelo yrittää tienata elantonsa suuren laman jälkeisessä teollistuvassa yhteiskunnassa, jossa työnantajat ajattelevat lähinnä tuottavuuden kasvua, eivät niinkään työntekijöiden parasta.

Tästäkin tilanteesta revitään silti aivan loistavaa fyysistä komediaa, jossa on myös sanomaa mukana. Elokuvan alkupuolella liukuhihnatyössä oleva Kulkuri tekee yhtä liikettä niin kauan, että hänen kroppansa nykii samalla tavalla tauollakin. Hauskaa, mutta laittaa myös ajattelemaan.

Alkupuolen huippukohta on kohtaus, jossa firma haluaa testata ruokatauot korvaavaa ruokintakonetta Kulkurilla. Kone menee tietenkin epäkuntoon ja lopputulos aiheuttaa reaktion, jota voisi kutsua vaikka ulvomisnauruksi.

Kulkuri testailee erilaisia töitä ja joutuu vankilaankin, mutta Chaplinin elokuviin yleensä mahtuu jonkinlainen romanssikin. Niin nytkin, kun Kulkuri tapaa toisen yhteiskunnassa ulkopuolisena elävän kauniimman sukupuolen edustajan.

Rakkaustarina on sympaattinen, mutta itse pidin elokuvassa enemmän sen kantaaottavuudesta ja Chaplinin nerokkaasta komediasta. Mies laittoi koko kroppansa peliin ja komediassa aina niin tärkeä ajoituksen taito oli myös huikean hyvin hallussa.

Kokonaisuudessaan Nykyaika on yksi parhaista näkemistäni Chaplin-elokuvista Kultakuumeen (The Gold Rush, 1925) ja Chaplinin pojan (The Kid, 1921) ohella. Elokuvan sanoma on vahvasti pienen ihmisen puolella ja huumorikin toimii. Aivan mainiota settiä, suosittelen testaamaan.

Arvio: ★★★★

P.S. Tässä vielä elokuvan paras kohtaus Youtubessa. Suosittelen katsomaan koko elokuvan, mutta tästä vähän esimakua.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti