21.12.2015

Arvio: Star Wars - The Force Awakens (2015)


Voima on herännyt, ja varsin hienolla tavalla! Ensin lienee paikallaan kirjoittaa muutama sananen omasta Star Wars -historiastani. The Phantom Menace oli ensimmäinen näkemäni Star Wars -elokuva, ja tykkäsinkin siitä nuorempana aika paljon. Kävin katsomassa sen elokuvissa ja myöhemmin sain sen VHS:nä joululahjaksi. Esiosat jäivät kuitenkin unholaan alkuperäisen trilogian katsottuani, ja viime vuoden uusintakatselukierros vain vahvisti asian.

Attack of the Clones on mahdollisesti vielä Phantom Menaceakin huonompi, mutta Revenge of the Sith onnistui lopettamaan esiosatrilogian edes jonkinlaisella arvokkuudella. Ei sekään silti hyvä leffa ole. No, J.J. Abramsin luotsaama Star Wars - The Force Awakens viimein palauttaa galaksiin sen seikkailun tunnun, mikä esiosatrilogiasta jäi puuttumaan.

The Force Awakens tuntuu ennen kaikkea nostalgiatripiltä, jossa on mukana myös tuoretta fiilistä. Pimeä puoli uhkaa jälleen galaksin rauhaa, kun Imperiumin seuraaja Ensimmäinen veljeskunta nostaa päätään. Pääpahiksena nähdään Darth Vaderin jäljillä kulkeva Kylo Ren (Adam Driver). Tämä haluaisi tuhota jedit lopullisesti syöstäkseen galaksin pimeän puolen valtaan.

Hyvien puolella nähdään tietenkin rakastetut Han Solo (Harrison Ford), Chewbacca (jonka maskin takana ovat vuorotellen Peter Mayhew ja suomalainen Joonas Suotamo) ja Leia (Carrie Fisher), mutta sankarin viittoja aletaan kuitenkin sovitella nuoremmille hartioille.


Mukaan seikkailuun pääsevät perheensä paluuta kotiplaneetalleen odottava köyhä romunkerääjä Rey (Daisy Ridley), stormtrooper-sotilaan elämän taakseen jättävä Finn (John Boyega) sekä kapinallisten sankarilentäjä Poe Dameron (Oscar Isaac) sekä tämän sympaattinen droidi BB-8.

Sankarinelikko ottaa valtikan haltuun asiallisesti, ja etenkin Rey nousee tässä uuden trilogian avausosassa todella merkittäväksi ja kiinnostavaksi hahmoksi. Finnillä myös hommaa riittää, mutta Poen edesottamuksia olisi mukava nähdä jatkossa enemmän. BB-8 on kuitenkin varastaa koko homman nimiinsä, sen verran hauska tapaus uusi pikkudroidi on!

Star Wars -faneille on mukana paljon tuttua, sillä leffa nostalgisoi häikäilemättömästi. Itsestäni tuntui, että tiettyjä juoneen liittyviä juttuja on otettu liiankin kanssa alkuperäisestä trilogiasta. Nostalgisoinnin voi tässä vaiheessa antaa hyvin anteeksi, sen verran iloiseksi elokuva minut kuitenkin teki.

Olihan se aivan huikea tunne nähdä Chewie, Han, Leia ja muut vanhat tutut uudestaan. Ford ja Fisher sujahtavat tuttuihin rooleihinsa vaivattomasti, ja voi olla, että myös Luke Skywalker (Mark Hamill) käy mestoilla kääntymässä. Ainakin Luke tuntuu olevan koko ajan hengessä mukana.

The Force Awakens tuntuu vahvasti Star Warsilta, juoni tarjoaa paljon vauhtia ja yllättäviä käänteitä sekä tarpeeksi tuoreita ideoita. Pidin esimerkiksi siitä, että leffan keskeinen sankari on tällä kertaa nainen, vaikka olihan Leiakin toki alkuperäistrilogian merkittävimpiä hahmoja.

Oli myös ilo huomata, että pimeän puolen voimatkin ovat hyvissä käsissä. Kylo Ren on nimittäin hahmo, jossa on karismaa ja uhkaavuutta, mutta hänestäkin paljastuu monia sävyjä reilun parin tunnin aikana. Vaderia on tietenkin paha kopioida saati päihittää, mutta kyllä Kylo Ren sarjan uudessa tulemisessa paikkansa täyttää.

Muut pahikset jäävät ikävä kyllä vähän sieluttomammiksi. Andy Serkisin tulkitsema "supreme leader" Snoke on varsin kammottava CGI-ilmestys, joka ei vielä vakuuttanut nimeksikään. Myös Domhnall Gleesonin kenraali Hux ja Gwendoline Christien kapteeni Phasma jäävät kovin tylsiksi. Ehkä heitäkin nähdään jatkossa enemmän.

Snoken tietokone-efektimäisestä olemuksesta huolimatta eri hahmot ja maailmat näyttävät todella upeilta, ja sitä ihan tuntee siirtyvänsä toiseen paikkaan. J.J. Abrams on selvästi tiiminsä kanssa nähnyt paljon vaivaa, jotta alkuperäisen trilogian tunnelma ja fiilis saataisiin taltioitua. Tämä onnistuu helponnäköisesti, vaikka työtä se on varmasti vaatinut.

Kokonaisuudessaan Star Wars: The Force Awakens on vuoden upeimpia viihdepaketteja ja todella tyydyttävä jatko tarinalle ainakin tällaisen kasuaalin Star Wars -fanin silmin. Yhdessä vaiheessa huomasin ajattelevani, että "hitto kun tämä kestää vain reilut pari tuntia". Olisin nimittäin viihtynyt leffan parissa vielä aika paljon pidempään.

Seikkailua vain halusi lisää ja lisää, mutta parisen vuotta pitänee jatkoa odottaa. J.J. laittoi homman hyvin alulle ja nyt vain toivotaan, että seuraavien osien ohjaajiksi kiinnitetyt Rian Johnson (mm. Looper) ja Colin Trevorrow (Safety Not Guaranteed, Jurassic World) pitävät junan raiteillaan.

Arvio: ★★★★

Teaser-traileri:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti