1.12.2015

Arvio: Nälkäpeli - Matkijanärhi, osa 2 (The Hunger Games: Mockingjay - Part 2, 2015)


Suzanne Collinsin nuortenkirjoihin perustuva Nälkäpeli-sarja päättyy Matkijanärhen jälkimmäisellä puoliskolla. Jos kiinnostaa, ensimmäisen osan pikaisen arvioni pääset lukemaan tästä. Osa 2 ei ikävä kyllä merkittävästi paranna ykkösosasta. Samoja ongelmia on havaittavissa, joten päätösosankin kohtalo on olla heikosti rytmitetty ja turhan pitkäksi venytetty tussahdus.

Tuttuun tapaan tarina jatkuu suoraan siitä, mihin edellinen osa päättyi, joten aiempia tapahtumia sai taas muutaman minuutin palautella mieleen. Häikäilemättömän ja epäilemättä vallanhimoisen kapinallisjohtajan Alma Coinin (Julianne Moore) johtama hyökkäys Panemin riistäjäpresidentti Snow:ta (Donald Sutherland) vastaan jatkaa vääjäämätöntä etenemistään kohti Capitolia. Sankarittaremme Katniss Everdeen (Jennifer Lawrence) haluaa riistää presidentin hengen itse. 

Seuraa vähintään puolittain improvisoitu soluttautuminen pääkaupunkiin. Capitolin kadut on täytetty hengenvaarallisilla ansoilla hieman sarjan kahdessa ensimmäisessä elokuvassa nähtyjen nälkäpelien tyyliin, joten joukon harvenemista on odotettavissa. Jännitystä on saatu paikoitellen mukaan, mutta ansat tuntuvat vähän epäloogisilta. Ainakin mukaan on saatu runsaasti täpäriä pelastumisia.

Suvantokohdat on täytetty omasta näkökulmastani tylsällä kolmiodraamalla. Katnissin on päätettävä, pariutuuko hän nuoruudenrakkautensa Galen (Liam Hemsworth) vai nälkäpeleissä kohtaamansa Peetan (Josh Hutcherson) kanssa. Leffa tuntuu hieman heikosti rytmitetyltä, ja kestoakin on aivan liikaa. Olettaisin, että Matkijanärhi on jaettu kahdeksi elokuvaksi puhtaasti taloudellisin perustein, mutta turhaa tyhjäkäyntiä karsimalla olisi päätösosasta varmaankin saatu yhdistämällä varsin hyvä kolmetuntinen pläjäys.

Elokuvaa jaksaa kuitenkin seurata keskivertoa paremmin hienon päähahmon ansiosta. Jennifer Lawrence on jälleen Katnissin roolissa erinomainen ja hän kannatteleekin koko elokuvasarjaa harteillaan hienosti. Muutkin näyttelijät tekevät kyllä parhaansa. Koska kyseessä ei kuitenkaan ole mikään käsikirjoittamisen riemuvoitto, määräänsä enempää ei Mooren, Sutherlandin, Woody Harrelsonin tai Philip Seymour Hoffmanin kaltaisilla laatunäyttelijöillä ole tehtävissä. Jälkimmäiselle on vielä toivotettava kevyet mullat, sillä mies kuoli kesken kuvausten eikä häntä enää loppupuolella kuvissa nähdä.

Kaiken kaikkiaan Nälkäpelit ovat olleet erinomaisella sankarittarella varustettua, ihan hyvää ja vähän keskitasoa synkempää Hollywood-viihdettä. Lupaavan alun jälkeen sarja ei ole kuitenkaan onnistunut nostamaan tasoaan vaan lässähtää kahden viimeisen osan aikana melkoisen tylsäksi. Turhaan näistä silti vingun, koska en edes ole sitä kohderyhmää, jolle nämä elokuvat on tehty. Mutta silti, meh.

Arvio: ★★½

Traileri:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti