9.11.2015

LSC 2015-16: Yön sudet (Un flic, 1972)


1970-luvun rikoselokuvat ovat leffahaasteen teema nro 9. Aiemmin arvioimani Maratoonarin lisäksi katseluun päätyi Jean-Pierre Melvillen viimeiseksi jäänyt elokuva Yön sudet. Melville on vielä itselleni varsin tuore tuttavuus, sillä olen hänen tuotannostaan nähnyt aiemmin vain loistavan film noir -pätkän Ajojahti (Le Samouraï, 1967), jonka pääosassa nähdään Yön susien tapaan viileyden ruumiillistuma Alain Delon. Odotukset tällekin olivat kovat, mutta ne eivät tällä kertaa aivan täyttyneet.

Yön sudet on elokuva kahdesta lain vastakkaisella puolella olevasta kaveruksesta. Edouard Coleman (Delon) on kylmäkiskoinen poliisi, jonka ystävä Simon (Richard Crenna) sattuu olemaan rikollisjengin pomo. Coleman myös tapailee Simonin tyttöystävää Cathya (Catherine Deneuve) ainakin näennäisesti salaa. Ystävykset joutuvat napit vastakkain Simonin jengin suunnitellessa isoa huumelastiryöstöä.

Leffa on sekä värimaailmaltaan että tunnelmaltaan todella viileä, ellei jopa kylmä. Tämän Melville kyllä hallitsee, sillä jo Ajojahdista pystyi päättelemään, että tyyli on herralla hallussa. Leffan asetelma on kiinnostava, mutta juoni ei etene tarvittavalla intensiteetillä. Ajojahti oli alusta alkaen todella jännittävä ja otteessaan pitävä elokuva, mutta Yön sudet jättää vähän laimean jälkimaun.

Ainakin yhden jännityselokuvan taidonnäytteen Melville kyllä esittelee nytkin. Junassa tapahtuva ryöstökeikka on leffan huippukohta, jossa jännitys tiivistyy mukavasti. Vastikään 80-vuotispäiviään viettänyt Alain Delon on roolissaan taatun cool, mutta Catherine Deneuven rooli jää turhan pieneksi eikä herätä sen kummempia tuntemuksia.

Tyylillä tehty film noir -pätkä Yön sudet siis on, mutta ei se ihan liitoon lähde missään vaiheessa. Melvilleä tekee silti mieli katsoa lisääkin, ja etenkin Ilmiantaja (Le doulos, 1962) ja Punainen ympyrä (Le cercle rouge, 1970) kiinnostelisivat. Jälkimmäisessä nähdään myös Melvillen uran loppuvaiheen luottonäyttelijäksi noussut Delon. Näistä voisi toivetta vinkata vaikkapa Yle Teeman suuntaan.

Arvio: ★★★

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti