27.11.2015

LSC 2015-16: Uhkavaatimus maalle (The Day the Earth Stood Still, 1951)


Kausihaaste on edennyt viikolle 12, jonka aikana on tarkoitus katsoa yksi 1950-luvulla tehty scifielokuva. Vähälle on vanhan koulun tieteisleffojen katsominen tähän mennessä jäänyt, mutta mikäs siinä, kun yksi ensimmäisistä näkemistäni sattuu olemaan eräs lajityypin klassikoista.

Ajattelin elokuvan olevan jotenkin camp-henkinen tapaus ja yllätyin sen osoittautuessa varsin vakavahenkiseksi pätkäksi. Uhkavaatimus maalle onkin vahvasti kylmän sodan alle sijoittuva elokuva, jonka keskeisenä viestinä on varoittaa ihmiskuntaa ydinsodan vaaroista.

Klaatu-niminen mies toisesta maailmasta saapuu robotin kera lentävällä lautasellaan välittämään kotiplaneetallemme viestin: eläkää rauhassa tai teidät tuhotaan. Klaatu haluaisi välittää viestin kaikille maailman valtioiden johtajille samanaikaisesti, mutta koska se on paranoidissa toisen maailmansodan jälkeisessä maailmantilanteessa mahdotonta, päättää hän soluttautua yhteiskuntaan ja demonstroida vaatimuksensa vakavuuden toisella tapaa. Helpolla viesti ei siltikään mene perille.

Elokuva on melko ajatonta kamaa etenkin sanomansa puolesta, sillä se toimii nykyisessä sekasortoisessa maailmantilanteessa yhtä hyvin kuin 50-luvullakin. Tietyissä asioissa emme ole kovin paljon ajan saatossa kehittyneet.

Ajan hammas puree tietysti eritoten erikoistehosteita, mutta yllättävän hyviltä nekin silti näyttävät. Klaatun mukana matkaavasta robotista tulivat kovasti mieleen X-Men-sarjakuvissa ja viimeisimmässä niihin perustuvassa elokuvassa X-Men: Days of Future Past nähdyt tuhoajarobotit. Sen verran legendaarinen tapaus tämä elokuva on, ettei olisi valtava ihme, jos se on Marvelin taiteilijoitakin innoittanut.

Yksi scifielokuvan virstanpylväistä sellaisten elokuvien kuin Godzilla (Gojira, 1954) ja Se toisesta maailmasta (The Thing from Another World, 1951) ohella on nyt nähty, mutta scifistä kovasti pitävänä tahdon lisää. Minulle on kehuttu ainakin Ruumiinryöstäjiä (Invasion of the Body Snatchers, 1956), mutta toisaalta haluaisin myös aikanaan katsastaa esimerkiksi Ed Woodin legendaarisen huonoina pidettyjä ohjaustöitä, kuten Plan 9 from Outer Space (1959). Tästä on hyvä jatkaa!


Arvio: ★★★★

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti