17.11.2015

LSC 2015-16: Mies joka ampui Liberty Valancen (The Man Who Shot Liberty Valance, 1962)


 
Aluksi on kyllä todettava, että on tämä Letterboxd Season Challenge elävöittänyt blogia selvästi, vaikka itse sanonkin! Tulee mukavasti uutta intoa ja virtaa, kun uudempien teatterijulkaisujen rinnalla kirjoittelee myös klassikoista ja laajemmin Hollywoodin ulkopuolella tuotetuista pätkistä. Uskoisin, että lukijankin kannalta tämä on hyvä asia.

Sitten lätinät sikseen ja asiaan. Leffahaasteessa vuorossa on länkkäriviikko, mikä tarkoitti ainakin yhden John Fordin, Sergio Leonen tai Budd Boetticherin ohjaaman westernin katsomista. Näkemäni perusteella en ole suuri John Ford -fani, mutta koska Leonen länkkärit alkavat olla jo kaikki katsottuna ja Boetticherin tuotoksia ei juuri saatavilla ollut, päätin antaa miehelle ansaitsemansa uuden mahdollisuuden.

Tarina lähtee liikkeelle, kun Liberty Valance -nimisen rikollisen johtaman postivaunuryöstön uhriksi jäänyt Ransom Stoddard (James Stewart) saapuu paikattavaksi Shinbonen pikkukaupunkiin. Varaton lakimies jää pelastajiensa ravintolaan töihin ja alkaa myös opettajaksi.
 
Valance (Lee Marvin) jatkaa pikkukaupungin terrorisointia, mutta Stoddard ei aio vain katsella tämän toimintaa sivusta. Mies aikoo napata rikollisen, ja avukseen hän saa paikallisen apulaissheriffin Tom Doniphonin (John Wayne). Kolmiodraamakin astuu mukaan kuvioihin, sillä sekä Ransom että Tom ovat ihastuneet samaan paikalliseen naiseen, Hallieen (Vera Miles).
 
Vaikka olenkin enemmän Leonen ja Corbuccin spagettiwesternien ystävä, ei tästäkään suuremmin valittamista löydy. Juoni itsessään on mielenkiintoinen ja tarjoaa myös yllätyksiä. Elokuva tosin tuntuu parituntisena hieman venytetyltä, mutta olisihan se toki haastavaa kertoa usean vuoden ajalle sijoittuvaa tarinaa lyhemmässäkään ajassa.
 
Joissakin tilanteissa näyttelijäntyö on hieman ylilyövää, mutta se häiritsee itseäni lähinnä pahista esittävien sivuosanäyttelijöiden kohdalla. Tällä Ford varmaankin hakee kontrastia hyvien ja pahojen hahmojen välille, mutta minusta homma menee tällä kertaa välillä turhan teatterin puolelle.
 
Pääosissa James Stewart ja John Wayne pärjäävät hyvin, joskaan roolit eivät tarjoa yllätyksiä. Stewartin Stoddard on korkeasti koulutettu ja lain sanaan luottava hemmo, kun taas Waynen esittämä Doniphon on perinteinen villin lännen pyssysankari. Molemmat kyllä muuttuvat elokuvan aikana, mistä kyllä pidin.

Jos tätä vertaa muihin näkemiini John Ford -länkkäreihin Hyökkäys erämaassa (Stagecoach, 1939) ja Etsijät (The Searchers, 1956), pidin tästä aavistuksen enemmän. Vannoutuneeksi John Ford -faniksi en silti ala vieläkään.

Arvio: ★★★½Ei kommentteja:

Lähetä kommentti