2.11.2015

LSC 2015-16: Audition (Ôdishon, 1999)


Kausihaasteen seitsemännellä viikolla perehdyttiin tuoreisiin japanilaisiin elokuviin. Haaste toimi samalla kunnianosoituksena jo toimintansa lopettaneelle Midnight Eye -leffasivustolle, sillä tavoitteena oli katsoa vähintään yksi sivuston kirjoittajien suosikkielokuvista.

Omalla kohdallani tämä oli hyvä tilaisuus tutustua Takashi Miiken tuotantoon, ja katseluun pääsi kauhun kulttiklassikko Audition.

Elokuva kertoo teini-ikäisen poikansa kanssa asuvasta leskimiehestä Shigeharusta (Ryo Ishibashi), joka haluaisi uudelleen naimisiin. Tämän elokuvatuottaja-ystävä tarjoutuu jeesaamaan miestä pääsemään takaisin deittailumarkkinoille järjestämällä koe-esiintymiset elokuvaan, jota ei olla edes tekemässä.

Naispäärooliin tulee hakemuksia sadoittain, ja niistä Shigeharun huomion kiinnittää ikäistään kypsemmältä vaikuttava Asami (Eihi Shiina). Tyttö vaikuttaa potentiaaliselta vaimomateriaalilta ja melankolisen alun jälkeen päästäänkin virittelemään romanssinpoikasta.

Sitten Miike kuitenkin vetäisee maton katsojan jalkojen alta ja paska osuu tuulettimeen oikein kunnolla. Genre muuttuu melko väkivaltaiseksi kauhuksi, ja loppupuoli onkin sitten puistattavan vaikeaa katsottavaa.

Leffa ei toiminut minulle aivan yhtä tehokkaasti kuin se arvatenkin toimi ilmestyessään. Tästä on kuitenkin vuosien saatossa kuullut paljon juttuja, joten se ei päässyt shokeeraamaan aivan puun takaa. Silti materiaali on kohtalaisen häiriintynyttä, ja mielellään tätä ei ihan heti katsoisi uudestaan.

Arvio: ★★★½

Traileri:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti