23.11.2015

Arvio: Vakoojien silta (Bridge of Spies, 2015)


Kävin hiljattain Finnkinon Mystery-näytöksessä, jossa esitettävä elokuva säilyi yllätyksenä alkuteksteihin saakka. Olin kohtalaisen tyytyväinen elokuvan paljastuessa Steven Spielbergin uusimmaksi ohjaustyöksi, koska melko todennäköisesti olisin sen käynyt katsomassa muutenkin. Tavallaan myös harmi, sillä jokin aivan puskista tuleva yllätysvetokin olisi toiminut. Tapahtuma on silti hieno ja sali tuli melkein ääriään myöten täyteen. Finnkinolta voi edelleen odottaa tempaukselle jatkoa.

No, käydäänhän kiinni itse elokuvaan. Vakoojien silta on kylmän sodan ajalle sijoittuva ja tositapahtumiin perustuva vakoilujännäri, jossa vakuutusyhtiön lakimies (Tom Hanks) värvätään Neuvostoliiton vakoojan (Mark Rylance) puolustusasianajajaksi ja sen jälkeen vielä hoitamaan Neuvostoliittoon salaisella vakoilulennolla pudonnut CIA-agentti neuvostoviranomaisten hoteista takaisin kotiin. Myös amerikkalainen talousopiskelija jää Itä-Berliinin puolella Itä-Saksan poliisin huostaan. Kaksi amerikkalaisvankia pitäisi siis vaihtaa yhteen neuvostovakoojaan, joten Donovanin neuvottelutaidot joutuvat todelliseen testiin.

Sympaattinen lakimies tasapainoilee CIA:n tyyppien sekä Neuvostoliiton ja Itä-Saksan byrokraattien kanssa. Tyypilliseen vakoilujännärien tapaan salamyhkäisyyttä riittää yllin kyllin, mutta tarina etenee reilun parin tunnin kestostaan huolimatta varsin reippaaseen tahtiin. Käsikirjoitusta ovat olleet Matt Charmanin kanssa laatimassa Joel ja Ethan Coen, ja veljekset ovatkin omanlaistaan huumoria saaneet dialogiin tuotua.

Leffa jää silti pettymykseksi, sillä siitä puuttuu vakoojajännärille niin oleellinen jännitys. Kyllä tässä siihen suuntaan yritystä on, mutta tositapahtumiin pohjautuva juoni on ehkä vain liian tylsä. Vangiksi jääneille jenkkipoitsuillekaan ei anneta tilaa kasvaa tarpeeksi kiinnostaviksi hahmoiksi, joten heidän kohtalostaan ei oikeastaan jaksa välittää hirveästi. Neuvostovakoojaa tulkitseva Rylance saa enemmän ruutuaikaa ja suoritus onkin parasta mitä elokuvalla on tarjota.

Vakoojien silta on tavallaan vakoojajännäri Spielberg-filtterin läpi vedettynä, mikä tekee siitä ihan sympaattisen, lämminhenkisen ja koko perheelle sopivan elokuvan. Vähän valju, mutta kuitenkin tasaisen laadukas esitys. Spielbergiltä odottaisi silti parempaa.

Arvio: ★★★

Traileri:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti