29.10.2015

LSC 2015-16: Taistelulaiva Potemkin (Bronenosets Potyomkin, 1925)

Tämä kohtaus jäi elokuvahistoriaan.
Letterboxd-sivustolla ensi kevääseen saakka pyörivä kausihaaste on omalla kohdallani jatkunut yhden tai kahden elokuvan viikkotahdilla. Koosteen ensimmäisistä LSC-viikoista pääset lukemaan klikkaamalla TÄSTÄ. Nyt voisin kuitenkin ottaa käsittelyyn leffan kerrallaan, koska muuten tekstit paisuisivat melko massiivisiin mittoihin.

Mutta aloitetaas. Viidennen viikon haastena oli tutustua 1900-luvun alun merkkiteoksiin. Letterboxdin käyttäjä PUNQ on perehtynyt erityisesti ennen vuotta 1940 julkaistuihin elokuviin, ja hän on myös listannut parhaat elokuvat kultakin vuodelta. Tarkoitus oli katsoa vähintään yksi sellainen leffa, jonka PUNQ on listannut jonkin vuoden kymmenen parhaan elokuvan joukkoon.

Omalla kohdallani valinta osui Sergei Eisensteinin vuonna 1925 julkaistuun Panssarilaiva Potemkiniin, joka sattui valmiiksi löytymään hyllystä odottelemasta. Kyseessä on tietenkin mustavalkoinen mykkäelokuva, jonka tapahtumat pohjaavat vuosisadan alun Venäjän vallankumoukseen. Näkökulma on vahvasti kommunistisen propagandan sävyttämä, joten leffan sanoma on turhankin mustavalkoinen. Tämä häiritsi hieman, koska haluaisin mielelläni nähdä katsomissani elokuvissa harmaankin sävyjä.

Kun ottaa huomioon, että leffa on tehty 90 vuotta sitten, huomaa kuitenkin sen tekniset ansiot helposti. Eisenstein on saanut luotua todella upeita kohtauksia, joista tunnetuin on se, jossa lastenvaunut vierivät alas alas Odessan portaita ihmisjoukon keskellä. Ohjaaja osaa myös luoda jännitystä leikkauksilla ja muilla teknisillä jipoilla, joten laatukamaahan elokuva on ja ehdottomasti paikkansa elokuvahistoriassa ansainnut.

Arvio: 

Vuosisadan alun leffojen tekijänoikeudet ovat myös uskoakseni jo vanhentuneet ainakin suurelta osin, joten niitä löytyisi myös internetistä paljon ilmaiseksi. Teeman tiimoilta kiinnostaisi katsoa vielä ainakin rasistiseksi syytetty eepos Kansakunnan synty, seitsenosainen Les Vampires ja miksei myös megaklassikko Tuulen viemää. Kaikki ovat sen verran pitkiä teoksia, että saa nähdä saanko aikaiseksi katsoa ne tämän haasteen aikana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti