8.10.2015

Katsaus loppuvuoteen 2015 - odotetuimpien ensi-iltojen top 10

Alkuvuodesta tuli listattua kevään ja kesän odotetuimmat ensi-illat. Ne on myös paria poikkeusta lukuunottamatta vuoden aikana katsottu joko teatterissa tai ihan kotona, jos teatterijulkaisua ei tullutkaan (esim. Lost River). Fantastic Fourin ja Koodinimi U.N.C.L.E.:n puolestaan skippasin teatterikierroksella tarkoituksella, koska puskaradio ei kovin hyvää luvannut. Ehkä ne tulee aikanaan kuitenkin tsekattua.

Nyt kuitenkin siirretään katseet tähän loppuvuoteen. Olen listannut jokusen leffan, jotka mitä suurimmalla todennäköisyydellä tulee tarkastettua teatterissa, jos ne vain Ouluun asti saapuvat. Ensi-iltoja on ainakin kaikista lupailtu. Varmasti monen mielestä tylsä lista (en voi väittää vastaankaan), mutta nämä syystä tai toisesta kiinnostelevat. Toivon toki, että näiden rinnalle tulisi vielä jotain yllättävää kesäkauhuilu It Followsin tai viimevuotisen '71:n tapaan!

Ridley Scott: The Martian - Yksin Marsissa (ensi-ilta 9.10.)

Samannimiseen romaaniin perustuva scifi-leffa, jossa kuolleeksi luultu astronautti jääkin kiikkiin Marsiin muun tiimin jo suunnattua takaisin kotiplaneetallemme. Ihan kiehtova lähtökohta, ja vielä kun ohjaajana on varsin legendaarisia scifileffoja ohjannut Ridley Scott, on tämä selkeä valinta. Odotuksia tosin laskee hieman Scottin viime vuosien laskusuuntainen vire, sillä vaikka esim. Prometheuksesta pidinkin, oli viimevuotinen Exodus: Gods and Kings todella juosten kustun oloinen. Ylihuomenna tiedämme enemmän, kun tämän pääsen näkemään. Pääosissa mm. Matt Damon, Jessica Chastain ja Kristen Wiig.Guillermo del Toro: Crimson Peak (ensi-ilta 16.10.)

Ennakkotietoni tästä ovat vähäiset, mutta Guillermo del Toro ilmeisesti palaa Crimson Peakilla kauhun pariin. Leffa sijoittuu ilmeisesti verenpunaisella vuorella sijaitsevaan kartanoon, joten olisikohan sieltä tulossa yliluonnollista ja psykologista jännitystä sekoittava flikka. Del Torolle asetan riman korkealle, kun vyöltä löytyy kuitenkin mm. loistava Pan's Labyrinth. Alta löytyy traileri, jota en ole itse tohtinut katsoa. Tämä voisi olla parempi katsoa kokolailla "sokkona", vaikka jonkun tiiserin olenkin aiemmin nähnyt. Pääosissa mm. Mia Wasikowska, Tom Hiddleston, Jessica Chastain ja Charlie Hunnam.Jacques Audiard: Dheepan (ensi-ilta 23.10.)

Tässä on myös elokuva, josta en ennakkoon tiedä paljoakaan. Jacques Audiard on kuitenkin nimi, jonka yhdistän ehdottomasti laatuun. Miehen tuotannosta ainakin Profeetta, Kun sydän lakkaa lyömästä ja Luihin ja ytimiin ovat kaikki vähintäänkin hyviä elokuvia. Dheepan kertoo Ranskaan päätyvästä srilankalaisesta maahanmuuttajasta, joten yhteiskunnallista sanomaa ja vahvaa draamaa on kenties tiedossa. Leffa voitti jo Cannesin elokuvajuhlilla Kultaisen palmun, joten myös Oscar-mahiksia taitaa olla. Pääosassa Jesuthasan Antonythasan.Sam Mendes: 007 Spectre (ensi-ilta 30.10.)

Koska kyseessä on James Bond, Spectre tulee varmasti olemaan vuoden suurimpia ensi-iltoja. Edellinen osa Skyfall oli sen verran massiivinen hitti sekä laadun että rahavirtojen puolesta, että pieniä suorituspaineita uutuudella sen myötä on. Itsekin tunnustaudun jonkinasteiseksi Bond-faniksi, joten varmasti tämä tulee isolta kankaalta tarkastettua. Agentti 007 lähtee tällä kertaa jäljittämään salaperäistä Spectre-organisaatiota, joka tiettävästi kytkeytyy jollain tavalla myös kolmeen aiempaan Bond-leffaan. 007:na jatkaa mahdollisesti jopa viimeistä kertaa Daniel Craig, pahisrooleissa ovat ainakin Christoph Waltz ja Dave Bautista, ja Bond-tyttöinä nähdään Léa Seydoux ja Monica Bellucci.Francis Lawrence: The Hunger Games: Mockingjay - Part 2 (ensi-ilta 18.11.)

Nälkäpeli-leffat on tullut kaikki nähtyä teatterissa, eikä Mockingjay-päätösosan jälkimmäinen puolisko varmaankaan tee tähän jatkumoon poikkeusta. Viimevuotinen alkupuolisko ei kylläkään juuri vakuuttanut, koska se tuntui lähinnä ylipitkäksi venytetyltä alustukselta loppurytinöille. En ole intoillut leffasarjasta muutenkaan liiemmin, mutta ihan hyvää viihdettä se on kieltämättä tarjonnut. Katniss Everdeeniä näyttelee tietenkin erinomainen Jennifer Lawrence, ja muutenkin vanhat tutut jatkavat mukana. Game of Thrones -invaasio valkokankaille näkyy myös tässä elokuvassa, sillä sarjan näyttelijöistä mukana ovat Gwendoline Christie ja jo edellisessä leffassa nähty Natalie Dormer. IMDb:n mukaan leffassa esiintyy myös alkuvuodesta 2014 menehtynyt Philip Seymour Hoffman, joten tämä lienee viimeinen kerta, kun miestä valkokankailla nähdään.


Steven Spielberg: Bridge of Spies - Vakoojien silta (ensi-ilta 27.11.)

Steven Spielbergiltä on tällä kertaa tulossa kylmän sodan aikaan sijoittuva vakoojatrilleri. Leffa ilmeisesti kertoo amerikkalaisesta lakimiehestä, jonka CIA värvää avuksi pelastamaan Neuvostoliitossa pidätetty lentäjä. Jos Ridley Scottin tähti on hieman ollut laskussa, ei myöskään Spielberg ole viime vuosien tuotoksillaan varsinaisesti loistanut tai erottunut, vaikkakin kohtuullisen tasaista ja sinällään ihan laadukastakin jälkeä on syntynyt. Eiköhän sieltä jotain tunteisiin vetoavaa ole jälleen tulossa. Katsotaan nyt, päädynkö katsomaan tämän leffateatteriin vai odottelenko. Spielberg kuitenkin lähtökohtaisesti kiinnostaa. Pääosassa on Tom Hanks, jonka rinnalla nähdään mm. Mark Rylance, Amy Ryan ja Alan Alda.Scott Cooper: Black Mass (ensi-ilta 4.12.)

Gangsterielokuvien ystävillekin on tulossa katsottavaa loppuvuodesta. Black Mass kertoo 1970-luvulla Bostonissa vaikuttaneesta rikollisesta James "Whitey" Bulgerista, josta tuli FBI:n ilmiantaja. Bulgeria esittää Johnny Depp, joka on maskeerattu lähes tunnistamattomaksi. Suoritus on kerännyt jo runsaasti kehuja ja Oscar-pöhinää, ja muutenkin pätkä vaikuttaa ihan mielenkiintoiselta, joten katsotaan mitä tästä tulee. Johnny Depp ja gangsterielokuva ei tuo kylläkään mieleen hyviä mielleyhtymiä, koska esim. Public Enemies oli sanalla sanoen keskinkertainen. Muissa rooleissakin nähdään laatunäyttelijöitä, kuten Joel Edgerton, Benedict Cumberbatch ja Keijo Pek... Kevin Bacon.J.J. Abrams: Star Wars: Episode VII - The Force Awakens (ensi-ilta 16.12.)

Aiemmin tänä vuonna dinosaurusseikkailusta Jurassic World tuli nopeimmin miljardin dollarin lipputulot ylittänyt elokuva. Se saanee pitää ennätyksensä vielä pari kuukautta, sillä veikkaisin uuden Star Wars -osan lyövän tiskiin sellaiset luvut, että oksat pois. Melkein alkoi itseäkin itkettää, kun trailerissa vilahtivat Chewbacca ja Han Solon rooliin palaava Harrison Ford. Vanhoista tutuista myös Mark Hamill ja Carrie Fisher ovat mukana ja nähdäänpä elokuvassa myös esimerkiksi Oscar Isaac, Andy Serkis, Domhnall Gleeson ja Gwendoline Christie.Justin Kurzel: Macbeth (joulukuu)

Vuoden komeimman trailerin tittelin annan Justin Kurzelin elokuvasovitukselle Shakespearen kuuluisasta "skotlantilaisesta näytelmästä". Aivan upeaa kuvastoa näyttäisi olevan tulossa, ja kun pääosissakin nähdään ehdottomiin suosikkinäyttelijöihini kuuluvat Michael Fassbender ja Marion Cotillard, ovat odotukset myös tämän puolesta erittäin korkealla. Macbeth on tarina sokeasta kunnian- ja vallanhimosta ja petoksesta, joten ihanan synkkää materiaalia on varmasti odotettavissa. Mitään muuta elokuvaa en taida loppuvuonna odottaa yhtä paljon kuin tätä. Tarkkaa ensi-iltapäivää ei ikävä kyllä löydy vielä esimerkiksi Finnkinon sivuilta, mutta maahantuoja on lupaillut julkaisua joulukuulle. Mitä nopeammin, sitä nopeammin!Joel Edgerton: The Gift (ensi-ilta loppuvuonna)

Näyttelijänä parhaiten tunnettu Joel Edgerton on myös käsikirjoittaja. Miehen kynäily on muun muassa aussitrillereiden The Square ja Felony taustalla, ja perustuipa David Michôdin The Rover -leffankin kässäri Edgertonin kehittelemään tarinaan. Mies on myös ohjannut pari lyhytelokuvaa, mutta nyt on vuorossa ensimmäinen kokopitkä, jonka kässäri on tietenkin myös hänen käsialaansa. The Gift on tiettävästi psykologinen jännäri pariskunnasta (Jason Bateman ja Rebecca Hall), jonka elämää alkaa varjostaa vähän epätasapainoinen kaveri miehen menneisyydestä. Pääosassa nähdään em. kaksikon lisäksi Edgerton itse. Vaikuttaa jännältä, ja jos leffa vain ensi-iltansa luvatusti loppuvuoden aikana saa, aion sen käydä katsomassa.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti