5.10.2015

Arvio: Everest (2015)


Islantilaisohjaaja Baltasar Kormákurin Everest oli ennakkoon tihkuneiden tietojen ja kohtalaisen vakuuttavan tähtikaartinsa puolesta syksyn odotetuimpia ensi-iltoja. Elokuva on tositapahtumiin perustuva kuvaus vuonna 1996 Mount Everestillä lumimyrskyn seurauksena usean vuorikiipeilijän hengen vaatineesta turmasta sekä seuranneista pelastustoimista. Itse olin tapahtumien aikaan kymmenvuotias, joten todella hämäriä muistikuvia lukuunottamatta tapaus ei ollut minulle entuudestaan kovin tuttu. Pidin elokuvasta paljon, ja mielestäni se on näkemistäni Kormákurin ohjauksista (mm. Syvyys, Meri, Reykjavik 101, Contraband) toistaiseksi paras.

Everestin valloitusta oli kohtalokkaana keväänä yrittämässä useita eri ryhmiä asiakkaineen, muun muassa Rob Hallin (elokuvassa Jason Clarke) johtama Adventure Consultants ja Scott Fischerin (Jake Gyllenhaal) Mountain Madness. Myös ryhmiä mm. Taiwanista ja Etelä-Afrikasta oli mukana, mutta ne jäävät elokuvassa enimmäkseen taustalle. Vuorikiipeilyn kaupallistumisen myötä ryhmien välillä on tietynlainen kilpailuasetelma, etenkin kun Robin matkassa on arvostetun vuorikiipeilylehden toimittaja Jon Krakauer (Michael Kelly). 

Kaupallistumisen vaikutuksesta matkassa on myös entistä enemmän kokemattomia kiipeilijöitä, kuten John Hawkesin esittämä postinjakaja Doug. Jotta bisnes pysyisi kunnossa myös jatkossa, olisi asiakkaita silti saatava huipulle asti. Arvaamattomien olosuhteiden vuoksi aikaikkuna turvalliseen huipun valloittamiseen on kuitenkin lyhyt, joten kiipeilijöiden suuri määrä johtaa tietoiseen riskinottoon. Tätä kaupallisuuden ja luonnon kunnioittamisen huonosti yhteensopivaa yhtälöä elokuvassa hieman kritisoidaan.

Vaikka Everest tosielämän henkilöihin perustuukin, mikään merkittävä henkilökuva se ei ole. Kaikki olennainen siitä silti löytyy, ja yhtälaillahan elokuva on kuvaus näiden ihmisten puolihullusta harrastuksesta ja epäinhimillisistä olosuhteista. Henkilökatras on niin laaja, että syvemmin päästään tutustumaan lähinnä Jason Clarken Robiin, Jake Gyllenhaalin Scottiin, Josh Brolinin Beckiin ja John Hawkesin Dougiin. Persoonia kuvataan juuri sen verran, että heidän toimiaan ymmärtää ja että heistä välittää. Näyttelijöistä kaksi ensinmainittua nousevat esille. Jason Clarkea on nähty suurimmaksi osaksi sivurooleissa, mutta karisma tuntuisi kantavan myös pääroolissa. Gyllenhaal puolestaan jatkaa vahvaa suorittamistaan ja lähestulkoon varastaa jälleen koko show:n omiin nimiinsä.

Juoni on simppeli mutta sulavasti toimiva yhdistelmä seikkailu- ja katastrofielokuvaa. Tarina kieltämättä etenee leffan alkupuolella hieman hitaanlaisesti, mutta tylsäksi juonta ei pääse mielestäni moittimaan. Homma pysyy mielenkiintoisena koko ajan, vaikka toimintaakaan ei vyörytetä eteen ennen kuin vasta loppupuolella. En tiedä miten suuri osa elokuvan juonesta on dramatisoitu elokuvaa varten, mutta sen verran realistisen oloisesti tapahtumat kerrotaan, että ilmeisesti totuudesta on pyritty pitämään kiinni. Juonesta olisi varmasti muokkauksia ja lisäyksiä tekemällä saanut menevämmän ja toimintapitoisemman, mutta henkilökohtaisesti olen tyytyväinen, että Kormákur on malttanut luottaa tositarinan voimaan..

Tunteiden vuoristorata on jo tuskaisen kliseinen ilmaus, mutta paremman puutteessa se sopii mielestäni kuvaamaan Everestiä hyvin. Leffaa katsoessa sai kokea sekä mieltä ylentäviä että suorastaan masentavia hetkiä, hermoja raastavaa jännitystä unohtamatta. Katsojan tunteet ovat pinnassa silloin, kun niiden halutaan siellä olevan, mutta liioitellun dramaattiseksi tai ylisentimentaaliseksi ei kerronta kuitenkaan useimmiten mene. Tietynlaisesta armottomuudestaan pätkä kerääkin pisteet kotiin.

Elokuvaa on kuvattu vuoristo-olosuhteissa, mikä lisää todentuntuisuutta merkittävästi. Maisemat ovat tietenkin huikeita ja kylmä meinaa hiipiä ihon alle elokuvateatterin penkissäkin. Näin elokuvan 3D:nä, ja ennakkokehuista huolimatta en nähnyt tälläkään kertaa juuri mitään, mikä erityisesti puoltaisi 3D:n käyttöä. Ei se kieltämättä haitannutkaan, mutta mitään lisäarvoa se ei elokuvalle anna. Suosittelenkin 2D-versiota, jos rahulin säästäminen kiinnostaa ja painavat 3D-lasit ärsyttävät.
121 min | Ohjaus: Baltasar Kormákur | Pääosissa: Jason Clarke, Josh Brolin, John Hawkes, Robin Wright, Emily Watson, Keira Knightley, Sam Worthington, Jake Gyllenhaal | Traileri | IMDb

Arvio: ★★★★ 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti