15.9.2015

Arvio: Leviathan (2014)


Kiitelty Leviathan oli Venäjän ehdokas viime vuoden Oscar-kisassa ja se pääsikin aivan loppusuoralle saakka. Leviathania pidettiin monissa ennakkoarvioissa jopa hienoisena ennakkosuosikkina, sillä voittihan se aiemmin samaisessa kategoriassa Golden Globe -palkinnon. No, lopulta Puolan ehdokas, Pawel Pawlikowskin ohjaama Ida, kiilasi ohi. Sekin osoittautui loistavaksi elokuvaksi ja tuli keväällä pikaisesti myös arvioitua blogiin.

Se niistä palkinnoista. Minäkin jaksan Oscareista ja muista vastaavista aina jaaritella, mutta loppujen lopuksi niiden tärkein ansio on se, että palkintojen myötä tällaisia valtavirran ulkopuolelta tulevia hienoja elokuvia saadaan yleensä esille ja ihmisten nähtäville.

Näin elokuvan Oulun Kulttuuritalo Valveen Studio-elokuvateatterissa, joka on hyvä paikka käydä tsekkaamassa valkokankaalta elokuvia, jotka ovat useimmiten jo poistuneet normaalista teatterilevityksestä. Paikan sali ja kangas ovat toki pieniä, mutta pimeä teatteri tarjoaa silti aivan erilaisen mahdollisuuden keskittyä elokuvaan kuin kotisohva.

Ja keskittyminen Leviathanin tapauksessa palkitaan. Andrey Zvyagintsevin elokuva kertoo pienessä Jäämeren rannalla sijaitsevassa venäläiskaupungissa asuvasta Nikolaista, jonka talo on määrätty pakkolunastettavaksi. Asialla on läpeensä korruptoitunut pormestari, jolla on merenrantatontille omia suunnitelmia. Kolyan avuksi saapuu Moskovasta tämän lakimiesystävä Dimitri, mutta korruptoitunutta järjestelmää vastaan taisteleminen ottaa silti koville.

Elokuvan alkupuoliskolla Zvyagintsev pohjustaa toki tarinaa, mutta sen ripeän kuljettamisen sijasta keskittyy enemmän kuvaamaan hahmoja ja sitä, minkälaista elämää karussa pikkukaupungissa eletään. Vodka virtaa, mutta synkistelyn lomasta pilkottaa myös hieman leffan sävyä keventävää huumoria. Sitten taas tapahtuu jotain käänteentekevää, jonka jälkeen kaikki alkaa mennä päin helvettiä.

Uskonnolliset ja yhteiskunnalliset teemat ovat Leviathanissa läsnä. Symboliikka meni kieltämättä itseltäni aluksi hieman ohi, koska en ole esimerkiksi elokuvassa viitattuun Vanhassa testamentissa olevaan Jobin kirjaan perehtynyt. Nimi oli toki tuttu. Merkitykset alkoivat kuitenkin paremmin aueta, kun elokuvan jälkeen hieman tutustui Jobin kirjan teemoihin.

Nikolai itse vertautuu Jobiin, jota Jumala Raamatun kirjoituksissa koettelee monin tavoin. Leviatan puolestaan on teoksessa esiintyvä merihirviö, jolla tässä ehkä pyritään kuvaamaan ylivoimaista vihollista. Yksi mies vastaan korruptoitunut yhteiskunta, se on selvä peli.

Ilman symboliikkaakin on helppo huomata, että Zvyagintsev haluaa elokuvallaan ottaa kantaa Venäjällä esiintyvään korruptioon, vallan turmelevaan vaikutukseen sekä järjestäytyneen uskonnon, tässä tapauksessa ortodoksisen kirkon, tekopyhyyteen.

Paljon kertoo kohtaus, jossa jumalanpalveluksessa patsastelevat lähinnä etuoikeutetut hienoine pukuineen, ja jotka kirkossa näyttäytymisen jälkeen poistuvat paikalta loistoautoillaan. Kuilu näiden ihmisten ja esimerkiksi Nikolain edustaman köyhän duunarin välillä on syvä.

Elokuvan moniulotteiset hahmot esitellään katsojalle rehellisesti haavoittuvaisina ja viallisina, eikä kenellekään pyritä keräämään turhia sympatiapisteitä. Realistinen näyttelijäntyö tukee tätä erinomaisesti. Tarinan päähenkilö ei ole mikään pyhimys, vaan Nikolai muun muassa sortuu ryyppäämään, minkä vuoksi tämän poikakin jää käytännössä oman onnensa nojaan.

Kuvaus on Leviathanissa huippuluokkaa. Ränsistynyt merenrantakaupunki saadaan näyttämään harmaalta, mutta silti karun kauniilta. Zvyagintsevin tapa kuljettaa tarinaa on myös mielenkiintoinen, sillä juonen kannalta moni merkittävä tapahtuma jää näyttämättä. Niihin vain viitataan.

Loppujen lopuksi on sanottava, että kyseessä on todella erinomainen elokuva, joka haastaa katsojan, laittaa ajattelemaan ja herättää paikoitellen voimakkaitakin tuntemuksia. Se on kuitenkin sen verran raskasta katsottavaa, että ihan heti en laittaisi sitä uudestaan pyörimään. Zvyagintsevia tekisi kuitenkin tämän myötä katsoa lisää.

Arvio: ★★★★

Traileri:


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti