6.7.2015

Arvio: Terminator Genisys (2015)


Terminator-saagakin on nyt sitten päivitetty 2010-luvulle. Sekä Jonathan Mostown Terminator 3: Rise of the Machines että McG:n luotsaama Terminator Salvation olivat jatko-osina pettymyksiä, vaikka aikanaan elokuvissa nähtyinä viihdyttivätkin ihan kohtuullisesti. James Cameronin ohjaamien The Terminator – ja Terminator 2: Judgment Day -leffojen tunnelmaa ei ole silti kyetty toistamaan.

Leffa lähtee liikkeelle, kun ihmiskapinallisten johtaja John Connor lähettää Kyle Reesen tulevaisuudesta menneisyyteen suojelemaan äitiään Sarahia, jottei Skynet-tekoäly ehdi eliminoimaan tätä ennen vastarintaliikkeen johtajan syntymistä. Lähtökohta on siis sama kuin ensimmäisessä elokuvassa, mutta tässä vaiheessa juoni lähteekin hieman eri raiteille.

Sarah ei olekaan ensimmäisen elokuvan tapaan tarjoilija, vaan vanhan kunnon T-800-robotin kasvattama taistelutaitoinen nuori nainen. Aikajana on kuitenkin muuttunut merkittävästi, ja Skynet pitääkin tällä kertaa tuhota 2010-luvulla. Älkää kysykö miksi, en enää itsekään muista. Tarina liitetään nykypäivään rinnastamalla Skynet esimerkiksi Googlen ja Facebookin kaltaisiin yrityksiin, jotka keräävät käyttäjistään tietoa netin kautta. Olin ihan positiivisesti yllättynyt tarinasta, sillä aikajatkumolla leikkiminen ja juurikin nuo yksilön tietoturvan katoamiseen liittyvät teemat toimivat mukavasti, jos juonen loogisuutta ei ala liikaa miettiä.

Uutuudesta huomaa selvästi, että ohjaaja Alan Taylor tiimeineen on pyrkinyt miellyttämään vanhoja Terminator-faneja, sillä elokuvassa toistetaan sekä The Terminatorin että T2:n tapahtumia. Ratkaisu herättää vanhassa fanissa nostalgisia fiiliksiä, mutta omaperäisyydestä se ei kerää isoja pisteitä. Cameronin alkuperäisklassikon synkkä ja painostava tunnelma on korvattu vauhdikkaalla (ja tässäkin elokuvassa muoviselta vaikuttavalla) toiminnalla sekä huumorilla, joka aiheuttaa lähinnä hymähdyksiä. Myönnettäköön silti, että Arskalle on kirjoitettu pari ihan hyvää one-lineria.

Uusia kasvoja tutuissa rooleissa: Emilia Clarke (Sarah Connor), Jason Clarke (John Connor) sekä Jai Courtney (Kyle Reese). (finnkino.fi)
Schwarzenegger pelastaa leffan robottikarismallaan, ja kovassa kunnossahan herra vielä on. Hahmon ikääntyminenkin on selitetty ihan hyvin elokuvan maailmaan sopivalla tavalla. Myös Jason Clarke tekee ihan mukiinmenevää työtä John Connorin saappaissa, mutta Emilia Clarke ja Jai Courney eivät yllä rooleissaan Linda Hamiltonin ja Michael Biehnin tasolle. Kumpikaan ei ärsytä, mutta kemiaa vain ei näiden kahden väliltä tahdo löytyä. Hamilton oli toki roolissaan sen verran ikoninen, että hänen korvaamisensa olisi paha paikka kenelle vain. Mainittakoon myös, että tuore Oscar-voittaja J.K. Simmons nähdään pienehkössä sivuroolissa, mikä oli todella iloinen yllätys.

Terminator Genisys on tavallaan ihan toimivaa kesäviihdettä, mutta vertailu Cameronin klassikoihin käy sille omissa papereissani kalliiksi. Vanhoille osille kumartelu ei muuta sitä faktaa, ettei Genisys tuo sarjaan juurikaan uutuusarvoa. Aika tietysti näyttää, mihin se muiden sarjan elokuvien joukossa asettuu, mutta voittanee tämä laadullaan täpärästi kaksi viimeisintä jatko-osaa. Siltä ainakin tällä hetkellä tuntuu. Ykkösosan tunnelma ja kakkososan upeat toimintakohtaukset eivät tästä kylläkään saa arvoistaan seuraa.

Arvio: ★★½

Traileri:


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti