8.7.2015

Arvio: It Follows (2014)


Aina välillä sitä nykykauhun melko sieluttomasta ja perinteiseen säikyttelyyn luottavasta massasta nousee kerrassaan mainioita yllätyshittejä. Melko harvassa ne kyllä ovat, koska etenkin isot studiot tuntuvat luottavan varmoihin remake-lypsylehmiin enemmän kuin alkuperäisideoihin pohjautuviin elokuviin. Tämä näkyy omalla kohdallani siinä, että kauhuelokuvia tulee elokuvissa asti käytyä katsomassa erittäin harvoin, koska tarpeeksi kiinnostavia leffoja tulee genrestä teatterilevitykseen vain vähän. Edellinen teatterissa näkemäni kauhuleffa oli varmaankin James Wanin ohjaama The Conjuring (Suomessa Kirottu), joka luotti jälkipuoliskollaan turhan paljon kliseisiin, mutta osoittautui kuitenkin omalla sarallaan tehokkaaksi tapaukseksi.

On kyllä myönnettävä, että kauhuleffojen katsomisessa teatteriympäristössä on jotain erikoislaatuista. Jos elokuva on oikeasti karmiva, ei tunnetta teatterin penkistä pysty pakenemaan oikein mitenkään. Ja miksipä haluaisikaan, pelkääminenhän on koko pointti. It Follows onnistuu tässä erinomaisella tavalla. Tai no, pelottavuuden tilalla voisi myös käyttää termejä ahdistava tai painostava.

Elokuvassa nuori neito Jay (mainio nouseva kyky Maika Monroe) saa seksin välityksellä kiusakseen vihamielisen olennon, joka alkaa seurata häntä tappamisaikeissa. Olento ottaa eri hahmoja ja kävelee piinaavan hitaasti Jayta kohti niin, että vain tämä itse pystyy sen näkemään. Jayn ainoa keino päästä häneen tarrautuneesta vainoajasta eroon olisi antaa se paneskelemalla seuraavalle uhrille. Neuvokas likka kantaa kuitenkin vastuun ja yrittää kavereidensa kanssa keksiä keinot seuraajan hävittämiseksi. Helpommin sanottu kuin tehty, koska mörkökään ei hitaudestaan huolimatta ole tyhmä.

Elokuva imaisee mukaansa jo ihan sen avulla, että katsoja alkaa väkisinkin tarkkailla Jayn ympäristöä epäilyttävien hiippareiden varalta. Varsinaista säikyttelyä on melko vähän, pikku hiljaa kasvavaa ahdistusta ja painajaismaista tunnelmaa sitäkin enemmän. En ole ihan varma, mainitaanko elokuvassa mihin vuoteen raina sijoittuu, mutta ränsistynyt Detroit ja kasarisoundeja sisältävä soundtrack antavat leffalle aimo annoksen retroa fiilistä. Musiikista tulee vahvasti mieleen esimerkiksi toinen viime vuoden positiivinen yllätys The Guest, jossa pääosatähti Maika Monroe myös esiintyy.

Tykkäsin myös elokuvan mysteerisyydestä. Hirviön alkuperää ei liiemmin selitellä, mikä lisää sen pelottavuutta entisestään. Mielikuvitus yleensä tekee tehtävänsä valmiina annettuja selityksiä tehokkaammin. It Follows näyttäisi pyörivän vielä ainakin Finnkinon teattereissa, joten kauhuleffojen ystävien kannattaa ehdottomasti käydä se tarkastamassa.

Arvio: ★★★★

Traileri:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti