15.6.2015

Arviossa Mad Max: Fury Road (2015)


Vuosi 2015 näyttää olevan reboottien ja jatko-osien juhlaa, sillä paluun valkokankaille tekee supersankarien, dinosaurusten ja jediritarien ohella myös kulttimainetta nauttiva Max Rockatansky. Sain aikaiseksi katsoa alkuperäisen Mad Max -trilogian vasta joululomalla puolisen vuotta sitten, mutta kakkososaa lukuunottamatta en voi sanoa päässeeni kunnolla sisään George Millerin postapokalyptiseen visioon.

Mielenkiinto uutta Mad Max -leffaa kohtaan kuitenkin heräsi, sillä minusta tuntui, että moderni päivitys saattaisi tehdä kasariklassikolle hyvää. Ja herranpieksut, Miller lunastaa odotukset aivan heittämällä.

Erakoitunut entinen poliisi Max (Tom Hardy) vaeltaa pitkin dystooppista erämaata, jossa vesi ja bensa ovat kullanarvoista tavaraa, kunnes hän päätyy auttamaan Furiosaa (Charlize Theron) ja joukkoa julman sotapäällikön Immortan Joen (Hugh Keays-Byrne) seksiorjia pakenemaan kohti myyttistä keidasta keskellä hiekka-aavikkoa.

Juoni on erittäin suoraviivainen, ja sitä pohjustetaan juuri tarpeeksi, jotta katsoja pääsee mukaan bensankatkuiseen ajojahtiin. Kun leffa pääsee täyteen vauhtiin, sitä ei pysäytä mikään. Elokuva on käytännössä yksi parituntinen takaa-ajokohtaus, johon on ympätty valtava määrä toinen toistaan hienompia stuntteja, kolareita ja räjähdyksiä. Toiminta näyttää suorastaan tajunnanräjäyttävän hienolta, myös 3D:nä.

Melko harvakseltaan elokuvia ohjaavan Millerin visiota on pakko ihailla. Megabudjetti näkyy kankaalla, sillä asut, ajoneuvot ja ympäristöt on mietitty viimeisen päälle. Ulkoisesti kaikki on siis kunnossa, mutta keskeiset hahmotkin on rakennettu tarpeeksi mielenkiintoisiksi, jotta heidän puolestaan osaa jännittää.

Lähinnä murahteluun keskittyvä Tom Hardy on oikein mainio jatkaja Mel Gibsonin ikoniseksi tekemälle roolille, mutta show’n varastaa silti Charlize Theron. Imperator Furiosa on jo nimenä niin valtaisan siisti, että väkisinkin hänestä pitää. Hahmosta tulee ensimmäisenä mieleen sana ”badass”, ja enpä tuota osaisi paremmin suomeksikaan kuvailla. Jo ensimmäisestä Mad Maxista tuttu Hugh Keays-Byrne luo myös Immortan Joesta varsin mieleenjäävän pahiksen.

Viime vuosien mainiot toimintaelokuvat, kuten The Raid ja Dredd, ovat saaneet virtaviivaisen ja höyryjunan lailla etenevän hengenheimolaisen, joka älyää heittää yhdentekevät lätinät syrjään ja painaa tallan pohjaan. Tällainen on myös eskapismia parhaimmillaan, sillä kunnon rymistelyn parissa muut mielen päällä olevat asiat taatusti unohtuvat pariksi tunniksi. Mad Max: Fury Road on täydellisyyttä hipova viihdepaketti.

Arvio: ★★★★★

Traileri:Ei kommentteja:

Lähetä kommentti