5.6.2015

Arvio: Ex Machina (2015)


Alex Garlandin esikoisohjaus Ex Machina on mukavan pienimuotoinen mutta taiten rakennettu ja otteessaan pitävä scifi-pätkä. Nuori koodari Caleb (Domhnall Gleeson) voittaa viikon reissun työnantajansa Nathanin (Oscar Isaac) ökyhuvilalle, mutta eipä ole pojulla aavistustakaan siitä, mihin hän on nokkaansa työntämässä.

Nathan on nimittäin kehitellyt kaikkien aikojen edistyksekkäimmän tekoälyn, Avan, jonka ihmismäisyyttä hän haluaa Calebin testaavan. Ava on hämmästyttävän älykäs ja sillä vaikuttaisi myös olevan tunteet. Ruotsalaisen nousevan lahjakkuuden Alicia Vikanderin flirttailevasti ja haavoittuvasti tulkitsema Ava saakin Calebin täysin pauloihinsa. Nathanin omituinen käytös puolestaan miekkosta vieroksuttaa.

Garland pelaa näppärästi hahmojen välisillä jännitteillä. Toisaalta Caleb aavistelee Avan tarvitsevan suojelua Nathanin oikuilta, mutta onko robottikaan lopulta niin haavoittuvainen kuin miltä vaikuttaa? Jännittävän juonen ohessa pohditaan kysymyksiä, kuten mikä tekee ihmisestä ihmisen ja mitä tekoälyltä vaaditaan, jotta sitä ei voi erottaa ihmisestä.

Elokuva olisi todelliseksi mestariteokseksi noustakseen ehkä kaivannut loppupuolelle jotain lisäsäväystä, mutta erittäin laadukas ja ajatuksia herättävä teos se on tällaisenakin. Scifin ystäville erittäin suositeltavaa katsottavaa.

Arvio: ★★★★

Traileri:Ei kommentteja:

Lähetä kommentti