21.3.2015

Pika-arvio: Miekkailija (Vehkleja, 2015)


Klaus Härön uusin leffa on aika perinteinen draama, joka samalla kuvaa Viron toisen maailmansodan jälkeistä lähihistoriaa. 1950-luvulle sijoittuvassa tarinassa virolainen miekkailija Endel (Märt Avandi) muuttaa Haapsaluun pakoillakseen Neuvostoliiton salaista poliisia. Endel alkaa vihkiä pikkukaupungin lapsia miekkailun saloihin, ja vähitellen introvertti karkuri alkaa itsekin janota normaalia elämää.

Valitettavasti koulun rehtori on kuivakka kommaribyrokraatti, jonka mielestä miekkailu ei ole sopiva harrastus työväen lapsille. Endelin menneisyys alkaa vähitellen paljastua, ja mies joutuukin riskeeraamaan  oman vapautensa viedäkseen lapset Leningradiin maanlaajuiseen miekkailuturnaukseen.

Tarina ja sen historialliset aspektit tuntuivat varsin kiinnostavilta, mutta leffan juoni ei ole sieltä omaperäisimmästä päästä. Kliseisiin turvaudutaan hieman liikaa, mutta jotakin kovin lämminhenkistä, sympaattista ja vähäeleisen tyylikästä Härön elokuvassa silti on. Pienistä ongelmakohdista huolimatta hienosti kuvatusta ja ihan mainiosti näytellystä leffasta oli helppo nauttia, ja tavallaan tämä oli todella rentouttavakin elokuva.

Arvio: ★★★★

Traileri:


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti