3.3.2015

Pika-arvio: Kaiken teoria (The Theory of Everything, 2014)


"There should be no boundaries to human endeavor. We are all different. However bad life may seem, there is always something you can do, and succeed at. While there’s life, there is hope." - Stephen Hawking

Oscar-gaalasta on jo reilu viikko vierähtänyt, ja veikkaukset eivät tällä kertaa aivan nappiin osuneet. Veikkailin vain yhdentoista kategorian voittajia, mutta silti pieleen menivät arvaukseni parhaasta elokuvasta, miespääosasta, animaatioelokuvasta, leikkauksesta ja sovitetusta käsikirjoituksesta, Sain kuitenkin täpärästi yli puolet veikkauksista oikein. No, se siitä veikkauksesta. Ensi vuonna uusiksi.

Sitten itse asiaan. Ehdin nähdä ennen gaalaa yhteensä kuusi ehdokasta vuoden parhaaksi elokuvaksi, mutta kaikkein viimeisimmistä en ole blogiin ehtinyt vielä arvioita rustailla. Seuraavana arviointivuoroon pääsee kuitenkin Kaiken teoria.

James Marshin elämäkerrallinen draama kertoo fyysikko Stephen Hawkingin ja hänen vaimonsa Janen tarinan. Hawkingillahan todettiin parikymppisenä ALS-tauti ja elinaikaa luvattiin kaksi vuotta. Kuten hyvin tiedetään, Hawking porskuttaa vielä tänäkin päivänä päälle seitsemänkymppisenä. Mies tunnetaan pyörätuolistaan ja siitä, että hän kommunikoi ulospäin tietokoneen välityksellä. Leffa kertoo ennen kaikkea rakkaudesta ja uskollisuudesta seuraten pääparin vaiheita aina opiskeluvuosista pitkälle aikuisuuteen saakka.

Ihan kohtalaisen toimiva tapaus tämä on, mutta muutamaa hieman koskettavampaa kohtausta lukuunottamatta leffa on omaan makuuni turhan imelä ja Oscar-muottiin valettu. Parasta antia ovat Eddie Redmaynen ja Felicity Jonesin suoritukset päärooleissa. Etenkin Redmayne onnistuu esittelemään Hawkingin sairauden lisäksi myös miehen humoristisemman puolen. Akatemiakin tykkäsi, sillä Redmayne kävi pokkaamassa roolista parhaan miespääosan Oscarin.

En luultavasti elokuvaa katsoisi uudestaan, mutta ei tämä odotuksiini nähden hullumpi ollut. Kiinnostaisi myös haalia Hawkingin julkaisemat kirjat luettavaksi. Hänen teoksistaan on suomennettu ainakin kirjat Ajan lyhyt historia ja Maailmankaikkeus pähkinänkuoressa.

Arvio: ★★★

Traileri:


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti