21.3.2015

Pika-arvio: Arthur Miller's The Crucible (2014)


Hypätään vaihteeksi teatterin maailmaan, sillä kävin tiistaina 3.3. ensimmäistä kertaa Finnkinon event cinema -näytöksessä, jossa esitettiin Lontoon The Old Vic -teatterissa taltioitu The Crucible. Sanottaisiinko vaikka niin, että toteutus oli vallan laadukas, ja näytelmä tempaisi mukaansa heti ensiminuuteista lähtien. Arthur Millerin kirjoittama, alun perin 50-luvulla esitetty The Crucible on melkoinen tunteiden vuoristorata, jonka parhaimmat hetket tarjoavat kylmiä väreitä.

Näytelmä sijoittuu Salemin noitavainojen ajalle 1600-luvun lopulle. Mukaan vyyhteen ajautuvat myös tarinan päähenkilö, Richard Armitagen esittämä John Proctor ja hänen vaimonsa, joka joutuu noituudesta syytettyjen listalle. Etenkin naisia syytettiin noituudesta mitä kummallisimmin perustein, minkä seurauksena katsoja seuraa kirkonmiesten johtamia oikeudenkäyntikohtauksia suorastaan epäuskoisena. Näytelmällä on myös poliittinen sanoma, sillä Miller kirjoitti sen vertauskuvaksi USA:n hallinnon kylmän sodan aikana harjoittamalle kommunistivainolle.

Nykyään parhaiten Thorin Tammikilpenä tunnettu Armitage on luonnollisesti näyttelijöistä se tunnetuin nimi, ja hän sopiikin tämänkaltaisiin synkkiin ja intensiivisiin rooleihin loistavasti. Tämänkaltaisen näytelmän kohdalla tuntuu kuitenkin hieman väärältä yksilöidä ketään muiden yläpuolelle, sillä teos on kokonaisuudessaan aivan erinomaisesti näytelty. Digital Theatre on tehnyt myös osaltaan hyvää työtä näyttelijöiden suoritusten taltioimisessa, sillä lopputulos on jopa melko elokuvamainen.

Vaikka Finnkinon event cinema -näytökset kalliita ovatkin, oli tämä ehdottomasti hintansa väärti. Näytelmä on nyt myös digitaalisesti vuokrattavissa tai ostettavissa Digital Theatren sivuilta. Hinnatkin ovat Finnkinon veloittamaan reiluun kahteenkymmeneen euroon verrattuna varsin kohtuullisia.

Arvio: ★★★★★

Traileri:

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti