21.3.2015

Pika-arvio: American Sniper (2014)


Clint Eastwood ei päälle kahdeksankymppisenäkään hyydy, sillä tuorein ohjaustyö American Sniper on melko laadukas pätkä ja valtaisa menestys lippuluukuilla. Elokuva kertoo Yhdysvaltojen kaikkien aikojen tappavimmasta tarkka-ampujasta Chris Kylestä, jota esittää roolista Oscar-ehdokkuuden napannut Bradley Cooper.

Kyle värväytyi Navy SEAL -joukkoihin 9/11-terrori-iskujen jälkeen ja kävi useamman komennuksen verran Irakissa sotimassa. Kylen tarkkuus pelasti lukuisten jenkkisotilaiden hengen, mutta henkilökohtainen elämä alkoi kärsiä sotilailla melko yleisen traumanjälkeisen stressihäiriön seurauksena. Cooper onnistuu roolissaan mainiosti, vaikka huhujen mukaan elokuva ei Kylestä aivan todenmukaista kuvaa annakaan.

Kuten sanottua, American Sniper on tasaisen hyvä elokuva. Se kuitenkin sortuu käsittelemään päähenkilöään varsin pintapuolisesti ja vaikka sotakohtaukset ovat hienosti toteutettuja ja jännittäviä, ei tilanteen aiheuttamaa stressiä ja epätietoisuutta pystytä esittämään yhtä mainiosti kuin esimerkiksi Generation Kill -sarjassa. Vaikka irakilaiset tässä lähinnä maalitauluja ovatkin, ei leffassa onneksi sellaista patrioottista jenkkipaatosta kovin paljon nähdä, paitsi ihan lopputekstien taustalla. Ihan hyvä pätkä, mutta ei tämä kyllä sotaleffaklassikoksi tule nousemaan.

Arvio: ★★★

Traileri:


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti