21.3.2015

Arvio: Chappie (2015)


Neill Blomkamp nousi erinomaisella, Etelä-Afrikan apartheid-politiikkaakin sivunneella District 9 -elokuvallaan yhdeksi lupaavimmista scifielokuvantekijöistä. Yllätyshitin seuraaja Elysium oli huomattavasti keskinkertaisempi tapaus, eikä Chappiekaan yllä Blomkampin debyytin tasolle.

Hieman Robocopia mukailevassa tarinassa Johannesburgin poliisilaitokselle on kehitetty robottipoliiseja, jotka vähentävät kaupungin rikollisuutta merkittävästi. Robottien kehittäjä Deon Wilson (Dev Patel) on samalla tieteellisen läpimurron partaalla, sillä hän on kehittämässä aidosti tuntevaa ja oppivaa tekoälyä. Deon asentaa tekoälynsä rikkinäiseen poliisirobottiin, joka kuitenkin päätyy paikallisten pikkurikollisten, käytännössä itseään esittävien Die Antwoord -räppäreiden Yo-Landin ja Ninjan haltuun. Chappieksi ristitty robotti on aluksi kuin vauva, mutta Ninja haluaa kouluttaa nopeasti kehittyvästä robotista itselleen rikoskumppanin.

Chappien kehitys on hauskaa seurattavaa, ja motion capture -tekniikalla luotu, Blomkampin luottomies Sharlto Copleyn näyttelemä Chappie onkin varsin sympaattinen kaveri. Homma mutkistuu, kun Deonin kateellinen työkaveri Vincent (Hugh Jackman) saa vihiä uudesta robotista ja aloittaa ajojahdin tuhotakseen Chappien. Motiivina on hänen oma poliisirobottinsa, jonka Vincent haluaa korvaamaan Deonin suunnittelemat robot.

Blomkampilla on mielenkiintoisia ideoita, mutta Chappiella hän ei onnistu sanomaan juurikaan mitään omaa. Ideoita kierrätetään esimerkiksi juuri Robocopista ja Blade Runnerista, joten Chappie tuntuu lähinnä kunnianosoitukselta. Syvällisemmät ajatukset jäävät toiminnan jalkoihin, joten vaikka lopputulos ihan hauska onkin, äänekkään sekamelskan maku elokuvasta jää.

Arvio: ★★★

Traileri:


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti