9.2.2015

Katsanto vuoteen 2015 - Kevään ja kesän odotetuimmat leffat

Minun on jo kuukauden päivät pitänyt kirjoitella jonkinlainen katsaus vuonna 2015 julkaistavista elokuvista, joten otetaanpa homma työn alle! Mukana siis viitisentoista maalis- ja elokuun välisenä aikana ensi-iltansa saavaa elokuvaa. Mukana ei ole American Sniperin ja Inherent Vicen kaltaisia jo julkaistuja, mutta Suomen-ensi-iltaansa vasta odottelevia pätkiä. Elokuvat ovat karkeasti julkaisujärjestyksessä (IMDB:n mukaan) ja olen laittanut mukaan myös lyhyet perustelut valinnalle.

Täytyypä muistaa loppukesästä vilkaista, kuinka moni näistä leffoista on oikeasti tullut nähtyä, ja minkälaisella viiveellä ne Suomeen saapuvat (jos saapuvat ollenkaan). Mukana on kylläkin lähinnä isoja tai ainakin melko isoja julkaisuja, joten kyllä näistä suurin osa Suomenkin teattereihin luultavasti saadaan.

Loppuvuoden aikana ilmestyviin elokuviin aion myös paneutua hieman myöhemmin, kun ilmestymispäivät alkavat olla selvillä.

KevätNeill Blomkamp: Chappie (Suomen ensi-ilta 6.3.)

District 9 -ohjaaja Neill Blomkamp jatkaa scifin parissa myös kolmannessa elokuvassaan, jota ei tarvitse enää pitkään edes odotella. Vaikka ohjaajan edellinen elokuva Elysium ei erityisen huikea tapaus ollutkaan, ajatteluun ja tuntemiseen kykenevän Chappie-robotin seikkailut ehdottomasti kiinnostavat. Pääosissa Hugh Jackman, Sigourney Weaver, Dev Patel ja Blomkampin luottomies Sharlto Copley. Pienenä erikoisuutena elokuvassa tullaan näkemään myös Etelä-Afrikan rap rave -porukka Die Antwoord, joka on muuten juuri kiinnitetty esiintymään myös ensi-kesän Provinssiin. Leffan traileri löytyy täältä.

Jalmari Helander: Big Game (Suomen ensi-ilta 19.3.)

Suomen mittakaavassa todella iso tuotanto, jonka pääosaan saatiin Samuel L. Jackson esittämään Yhdysvaltojen presidenttiä. Luvassa on ilmeisesti huumoripitoinen ja kieli poskessa toteutettu toimintaelokuva, jossa presidentin Air Force One -kone ammutaan alas Suomen ilmatilassa. Onni Tommilan esittämä teinipoika jeesailee rikollisten jahtaamaa presidenttiä. Hienoa, että tällaistakin joku kehtaa Suomessa tehdä! Alpeilla kuvatussa leffassa ei Suomen maisemia taideta silti nähdä. Esimakua tästä.

James Wan: Furious 7 (USA:n ensi-ilta 3.4.)

Hurjapäät-sarja päättyy Paul Walkerin valitettavan poismenon vuoksi seitsemänteen osaansa. Ohjaajan pallille astuu varsin hyvistä kauhuleffoista (mm. Saw ja The Conjuring) tunnettu James Wan, ja Super Bowl -trailerin perusteella homma menee entistäkin kreisimpään suuntaan. Erikoistehostekaahailua ja läpänheittoa lienee jälleen luvassa, mutta kieltämättä mukana on haikea pohjavire Walkerin kuoleman vuoksi. Pahisrooliin on pestattu Fast & Furious 6:n lopussa esitelty Jason Statham.

Ryan Gosling: Lost River (USA:n ensi-ilta 10.4.)

Ryan Gosling on ilmeisesti heti ohjausdebyytissään lähtenyt tekemään taide-elokuvaa, jossa on kuulopuheiden mukaan vaikutteita ainakin David Lynchiltä, Nicolas Winding Refniltä ja Terrence Malickilta. Leffahan kertoo Christina Hendricksin esittämästä yksinhuoltajasta, joka "ajautuu alamaailman pyörteisiin samalla, kun tämän teini-ikäinen poika löytää salaiseen vedenalaiseen kaupunkiin johtavan tien." Tiettävästi todellisuutta ja fantasiaa sekoittelevassa leffassa nähdään myös mm. Saoirse Ronan ja Eva Mendes. Kyllä tätä ainakin suurella mielenkiinnolla odotellaan. Soundtrack vaikuttaa trailerin perusteella oikein mainiolta.

Daniel Espinosa: Child 44 (Iso-Britannian ensi-ilta 17.4.)

Jens Lapiduksen Rahalla saa -romaanin elokuvasovituksen ohjaaja Espinosa tekee seuraavaksi historiallisen trillerin. Brittiläisen Tom Rob Smithin romaaniin perustuvassa elokuvassa entinen sotilaspoliisi tutkii lapsiin kohdistuneita murhia Stalinin ajan Neuvostoliitossa. Ei kovin pirteältä aiheelta vaikuta, mutta mikäs siinä. Näyttelijäkaarti ainakin on melko vakuuttava, sillä mukana venäläisaksenttia vääntämässä ovat mm. Tom Hardy, Noomi Rapace, Gary Oldman, Charles Dance, Vincent Cassel ja Jason Clarke.

Joss Whedon: Avengers - Age of Ultron (USA:n ensi-ilta 1.5.)

Marvel Cinematic Universe -saaga jatkuu erinomaisen The Avengersin jatko-osalla, joka kokoaa jälleen yhteen vanhat tutut supersankarit Iron Manista ja Kapteeni Amerikasta lähtien. Superpahis Ultronia esittää James Spader, ja sankarijoukkokin kasvaa Scarlet Witchin ja Quicksilverin (Elizabeth Olsen ja Aaron Taylor-Johnson) muodossa. Tärkeimpänä seikkana kuitenkin Avengersin kynäillyt ja ohjannut Joss Whedon jatkaa hommassaan. Leffa tulee todennäköisesti takomaan järjettömät lipputulot ympäri maailmaa, mutta toivon mukaan laatukin pysyy edeltäjänsä tavoin korkealla. Meininki ainakin vaikuttaa isolta.

George Miller: Mad Max - Fury Road (USA:n ensi-ilta 15.5.)

Katsoin Millerin kulttimainetta saavuttaneen Mad Max -trilogian vasta hiljattain, mutta en täysin vakuuttunut näkemästäni. Ykkös- ja kakkososa olivat aivan katsottavia, mutta kolmannessa oli hieman liikaakin kasarityylistä camp-vibaa mukana. Moderni päivitys voi olla ihan positiivinen juttu, ja leffa vaikuttaa kuvien ja trailerin perusteella visuaalisesti todella komealta. Mad Maxia esittää Tom Hardy, ja mukana ovat myös esimerkiksi Charlize Theron ja Nicholas Hoult.

Gilles Paquet-Brenner: Dark Places (ensi-iltapäivä ei tiedossa)

David Fincherin Gone Girlin vanavedessä julkaistaan toinen Gillian Flynnin kirjaan perustuva elokuva. Leffa kertoo ilmeisesti naisesta, joka lapsena todisti perheensä murhan, ja joka aikuisena joutuu kohtaamaan menneisyytensä jättämät arvet selvittämättömistä murhista kiinnostuneen salaseuran astuessa kuvioihin. Ranskalainen ohjaaja Paquet-Brenner on vielä varsin tuntematon, mutta pääosiin on kiinnitetty niinkin tunnettuja nimiä kuten Chloë Grace Moretz, Charlize Theron, Nicholas Hoult ja Christina Hendricks. IMDb ilmoittaa esimerkiksi Norjan ensi-iltapäiväksi 3.4.2015, mutta koska leffasta ei näy vielä ilmestyneen edes julistetta tai traileria, voi tämä siirtyä reilustikin myöhemmäksi.

Kesä


Colin Trevorrow: Jurassic World (Suomen ensi-ilta 12.6.)

Jurassic World on omalla kohdallani varmaankin se odotetuin elokuva armon vuonna 2015. Kersana tuli oltua aikamoinen dinosaurusfriikki ja alkuperäinen Jurassic Park löi elokuvanakin ällikällä. Yritän pitää odotukset maltillisina, mutta lähtökohdat huomioon ottaen pahoin pelkään, että tämä tulee olemaan pettymys. Traileritkin ovat lupailleet jotain mutanttidinosaurusta ja koulutettuja velociraptoreita. Nostalgialla pääsee toki jo pitkälle, ja jos pahimmat ylilyönnit vielä onnistutaan välttämään, niin uskon viihtyväni elokuvan parissa mukavasti. Sormet ristiin! Pääosissa mm. Chris Pratt, Bryce Dallas Howard ja Irrfan Khan.

Alan Taylor: Terminator Genisys (Suomen ensi-ilta 10.7.)

Tässä toinen uudelleenlämmittely, jolla on todella hankala tehtävä onnistua. Alkuperäisen kasariklassikon tunnelmaa ei ole onnistuttu toistamaan vielä kertaakaan, vaikka ensimmäinen jatko-osa vielä varsin hieno rymistely olikin. Vanha kunnon Arnie sentään tekee paluun, mutta muuten näyttelijät on päivitetty nykyaikaan. Linda Hamiltonin saappaisiin Sarah Connoriksi on pestattu Game of Thronesin Emilia Clarke, John Connoria esittää Jason Clarke ja Kyle Reeseä Jai Courtney. T-1000 on myös mukana, mutta tällä kertaa roolissa on Byung-hun Lee. Traileri lupailee vauhdikasta settiä, mutta suurella varauksella tähän vielä suhtaudun. Katsomaan silti aion mennä, se on selvä se.

Peyton Reed: Ant-Man (USA:n ensi-ilta 17.7.)

Marvelin toinen tämänvuotinen kesäleffa saapuu teattereihin hieman pienempien odotusten saattelemana kuin The Avengersin jatkis. En ole Marvel-sarjakuvia juuri lukenut, mutta käsitykseni mukaan Ant-Mania pidetään hieman omituisena valintana oman elokuvan sankariksi. Tiedä häntä, mutta elokuvan aikataulun viivästyminen ohjaajan sekä joidenkin näyttelijöiden vaihtumisen vuoksi ei sekään varsinaisesti lupaa hyvää. Yllätysmahdollisuus on kuitenkin aina olemassa, joten eiköhän tämäkin kaikesta huolimatta tule katsottua. Ant-Manin roolissa nähdään Paul Rudd, ja sivurooleissa mm. Michael Douglas, Evangeline Lilly ja Corey Stoll. Teaser on jo julkaistu.

Antoine Fuqua: Southpaw (USA:n ensi-ilta 31.7.)

Training Dayn ohjaajan urheiludraama, joka keskittyy Jake Gyllenhaalin esittämän nyrkkeilijän Billy Hopen elämään. Juonikuvauksen mukaan Hope "taistelee tiensä huipulle vain huomatakseen elämänsä luhistuvan ympärillään". Aika geneeriseltä kieltämättä kuulostaa, mutta Gyllenhaal on viime aikoina ollut niin vahvassa iskussa, että kyllä tämä hieman kiinnostaa. Urheiluaiheiset elokuvat myös tuppaavat omalla kohdallani toimimaan, joten sopii toivoa, josko tässä vaikka jotakin Warrior-henkistä olisi tulossa? Mukana myös esim. Rachel McAdams ja Forest Whitaker, sekä musiikkimaailmasta tutut Rita Ora ja 50 Cent. Saas nähdä. Traileria ei vielä ole saatavilla.

Josh Trank: Fantastic Four (Suomen ensi-ilta 7.8.)

Marvelin Ihmenelosetkin saavat kokonaan uuden elokuvan, ja melko pian aiempien osien perään. Lähtökohtaisesti ei juuri kiinnosta, mutta koska ohjaajana on onnistuneen pienen budjetin supersankarielokuvan Chroniclen ohjaaja Josh Trank, voi tämä hyvinkin yllättää positiivisesti. Leffalla ei myöskään ole taakkanaan vanhojen elokuvien menestystä, sillä vuoden 2005 Fantastic Four ja vuoden 2007 Fantastic Four: Rise of the Silver Surfer olivat melko heppoisia elokuvia. Puskaradio silti aika pitkälti määrittää, tuleeko tämä jopa elokuviin asti mentyä katsomaan. Rooleissa on nuoria nousevia tähtiä, kuten Kate Mara, Miles Teller, Jamie Bell ja Michael B. Jordan. Tiiseritraileria voi tiirailla tästä.

Guy Ritchie: The Man from U.N.C.L.E. (Iso-Britannian ensi-ilta 12.8.)

Ritchien uusi elokuva on ilmeisesti agenttitoimintaa ja scifiä sekoitteleva komedia, joka perustuu 60-luvulla esitettyyn samannimiseen tv-sarjaan. CIA- ja KGB-agentit Napoleon Solo ja Ilya Kuryakin lähtevät taistoon salaperäistä rikollisjärjestöä vastaan. Päärooleissa nähdään nykyään Teräsmiehenäkin tunnettu Henry Cavill ja The Social Networkin kaksoisroolissa vakuuttanut Armie Hammer. Sarja ei ole itselleni tuttu, mutta Guy Ritchien elokuvat on tullut katsottua kokolailla läpi, joten eiköhän tämäkin mene katselulistalle. Traileria ei ole vielä katsottavissa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti