21.1.2015

Pika-arviossa Exodus: Gods and Kings (2014)


Loppiaisilta tuli vietettyä - yllätys yllätys - leffateatterin pimeydessä Ridley Scottin raamattueeposta tiiraillessa. Kovin suuria odotuksia en elokuvalle uskaltanut ladata, koska etenkin scifin parissa kannuksensa ansainneen Scottin historialliset spektaakkelit eivät Gladiaattoria lukuunottamatta ole varsinaisia mestariteoksia olleet. Myös Exodus osoittautui pettymykseksi, sillä komeasta ulkokuoresta huolimatta leffa on melko tylsä.

Tarinahan kertoo Mooseksesta (Christian Bale), joka kasvoi Egyptin hallitsijan Setin (John Turturro) hovissa, ja joka lopulta lähti Jumalan käskystä johdattamaan orjuutettuja juutalaisia kohti luvattua maata. Elokuva tyytyy kuitenkin lähinnä kuvittamaan Raamatussa kerrotun tarinan, ja käsikirjoitus tuntuu sen verran sekavalta ja eteenpäin kiirehtivältä, että katsojana ei ehdi muodostaa minkäänlaista tunnesidettä hahmoihin. Lopulta koko homma tuntuu hieman yhdentekevältä. Mooseksen suhteet esimerkiksi perheeseensä ja kasvattiveljeensä Ramsekseen (Joel Edgerton) vedetään läpi turhan mitäänsanomattomasti. Siinä rytäkässä myös laatunäyttelijät jäävät laiskanoloisen toteutuksen jalkoihin. On myös hieman koomista nähdä valkoihoisia Hollywood-tähtiä poseeraamassa maskeerattuna egyptiläisten näköisiksi. Raha puhuu ja niin edespäin.

On tässä silti hyvääkin, sillä tekninen toteutus on toki huippuluokkaa. Etenkin Jumalan Egyptiin lähettämät vitsaukset krokotiileineen ja heinäsirkkaparvineen näyttävät hienoilta, mutta ei siitä pääse silti mihinkään, että lopputulos on varsin kolkon ja laskelmoidun oloinen.

Arvosana: ★★

Traileri:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti