29.1.2015

Pika-arvio: Turisti (Force Majeure, 2014)


Ruotsin Oscar-ehdokas Turisti oli ennakkoon tapaus, josta en onnekseni tiennyt paljoakaan. Leffa kertoo ruotsalaisperheestä, joka lähtee laskettelulomalle Alpeille. Hidastempoinen alku lupailee jotakin mielenkiintoista tapahtuvaksi, ja lumivyöryn sattuessa perheen isäpappa Tomas (Johannes Bah Kuhnke) tekeekin jotain pelkurimaista, mikä muuttaa loman luonteen perinpohjin.

Perhe alkaa tapahtuman jälkeen nähdä hemmon hieman eri tavalla, ja suhteellisen pienestä tapauksesta seuraa avioliittokriisi ja monia vaivaannuttavia tilanteita, jotka ovat kuitenkin karulla tavalla hauskoja. Ymmärtäessään tekonsa seuraukset Tomas joutuu kohtaamaan syyllisyytensä, mikä ei ole aina kaunista katsottavaa, mutta parhaimmillaan hulvatonta kylläkin.

Elokuvan käsikirjoittaja ja ohjaaja Ruben Östlund käsittelee myös sukupuolirooleja ja sitä, miten moderni mies ei aina olekaan niin sankarillinen kuin perinteinen käsitys maskuliinisuudesta antaisi olettaa. Tai sitten päähenkilö vaan on ruotsalainen nössykkä (höhöhö). Turisti on aika omaperäinen yhdistelmä draamaa ja komediaa, ja se onkin enemmän taide-elokuva kuin viihdepläjäys. Leffa myös jäi loppuillaksi mieleen pyörimään ja herätti ajatuksia, joten kyllä se varmasti minun kohdallani tavoitteensa täytti. Vahva suositus.

Arvosana: ★★★★

Traileri:


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti