29.1.2015

Pika-arvio: Birdman (2014)


Birdman on vaihteeksi jotain hieman huumoripitoisempaa vakavahkojen draamojen (esim. Amores perros ja Babel) ohjaajana tunnetulta Iñárritulta. Michael Keaton esittää uransa parhaimmistoon kuuluvassa roolissa näyttelijä Riggan Thomsonia, joka yrittää Broadway-näytelmän avulla pelastaa hiipuvan uransa. Persoonalliset kanssanäyttelijät (mm. Edward Norton ja Naomi Watts) aiheuttavat kuitenkin toiminnallaan ensi-iltaa kohti mentäessä harmaita hiuksia. Ohessa Riggan yrittää myös parannella suhdettaan huumevieroituksesta palanneeseen tyttäreen (Emma Stone) ja ex-vaimoon (Amy Ryan).

Leffa on mainiota dialogitykitystä oikeastaan alusta loppuun, mutta Rigganin pään sisäiset tapahtumat nostavat sen uudelle tasolle. Miehellä nimittäin on alter ego, sarjakuvasankari Birdman, jota hän aiemmin urallaan menestyksekkäästi esitti. Alter ego yrittää houkutella Riggania pahoille teille ja vaikuttaisi antavan miehelle myös telekineettisiä voimia. Birdmanin lienee tarkoitus symboloida Rigganin alitajunnan toimintaa, mutta se tuo myös visuaalisessa mielessä hienon lisän elokuvaan. Muutenkin koko pätkä on leikattu siten, että se näyttää yhdellä otoksella kuvatulta, mikä tekee kokemuksesta erittäin mukaansatempaavan.

Show business -satiirista on saatu aikaiseksi melkoisen omaperäinen elokuva, jossa yhdistyvät mainio käsikirjoitus, taidokas ohjaus ja erinomaiset näyttelijäsuoritukset. Keaton ja Norton varastavat hieman itseironisissa rooleissaan lähes koko homman, mutta esimerkiksi Emma Stone onnistuu myös mainiosti. Birdman huomioitiin peräti yhdeksällä Oscar-ehdokkuudella, ja voisi kuvitella, että ainakin pari niistä myös lähtee tekijätiimin matkaan.

Arvosana: ★★★★★

Traileri:


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti