21.1.2015

Arvio: The Guest (2014)


Tässä olisi yksi viime vuoden vähälle huomiolle jääneistä positiivisista yllätyksistä! Kasaritoimintaleffoista vaikutteita napannut The Guest ei päässyt teatterilevitykseen Suomessa, mutta leffa julkaistaan DVD:llä ja Blu-ray:lla maaliskuussa. Itse otin varaslähdön tilaamalla Britanniasta steelbook-mallisen version, koska kehuja saanut raina tuntui ennakkoon melko varmalta tapaukselta. Sen verran mainio toiminnan ja mustan huumorin yhdistelmä on myöskin kyseessä, että kyllä tämä nostanee hymyn lajityyppien ystävien huulille.

Tämä kannattaa katsoa liikoja juonesta tietämättä, mutta sen verran uskaltaa kertoa, että liikkeelle lähdetään David-nimisen kotiutuneen jenkkisotilaan (Dan Stevens) ilmaantuessa kuolleen palvelustoverinsa perheen ovelle. Kohtelias ja päällepäin moitteettoman oloinen David kutsutaan jäämään perheen vieraaksi, mutta jokin hemmon olemuksessa viittaa siihen, että kaikki ei ole ihan sitä miltä näyttää. Pian ympärillä alkaa tapahtua epäilyttäviä asioita.

Paikoin melko väkivaltaiseksi yltyvä vyyhdin avautuminen on toteutettu sen verran kieli poskessa, että vaikea tästä on olla pitämättä. Varmaankin parhaiten Downton Abbeysta muistettava Stevens vakuuttaa pääroolissa, etenkin kun hurmausmoodista pitää vaihtaa silmänräpäyksessä uhkaavampaan tunnelmaan.

Visuaalinen puoli henkii 80-luvun estetiikkaa ja onhan tätä tyylin puolesta verrattu muun muassa James Cameronin Terminaattoriin. Aika kova vertailukohta, mutta kyllähän The Guestia voi jonkinmoisena kunnianosoituksena edellämainitulle klassikolle ja muille lajityypin edustajille pitää. Kasaria löytyy myös mainiolta soundtrackilta, joka sisältää vuosikymmenestä viestittävä syntikkapop, mutta aavistuksen verran psykedeelisempää tavaraakin löytyy. Parin vuoden takainen Drive-elokuvan soundtrack käväisee myös mielessä. Tämä elokuva olisikin ollut hauska todistaa teatterissa etenkin audiovisuaalisen puolen ansiosta. Kannattaa joka tapauksessa tsekata, on nimittäin piristävä pätkä.

Arvosana: ★★★★

Traileri:

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti