21.1.2015

Arvio: Foxcatcher (2014)


Jos edellisen blogitekstin elokuvassa Exodus: Gods and Kings henkilöhahmot jäivät vaisuiksi, samaa ei voi sanoa Moneyball- ja Capote-ohjaaja Bennett Millerin uutuudesta Foxcatcher. Hiljattain viidellä Oscar-ehdokkuudella huomioitu leffa sijoittuu painimaailmaan, mutta on urheiluelokuvan sijaan enemmänkin synkkä ja henkilövetoinen draama. Pätkän mielenkiintoisinta antia ovatkin sen henkilöhahmot ja loistavat suoritukset pääkolmikolta Steve Carell, Channing Tatum ja Mark Ruffalo.

Tositapahtumiin perustuvassa elokuvassa seurataan painin olympiavoittaja Mark Schultzin (Tatum) ja tämän upporikkaan, mutta henkisesti epävakaan sponsorin ja valmentajan John E. du Pontin (Carell) melko kieroutunutta suhdetta. Veljensä Daven (Ruffalo) varjoon jäänyt Mark etsii isähahmoa ja löytää sen du Pontista, joka lähestyy painijaa avokätisellä harjoittelu- ja edustussopimuksella. Schultz alkaa treenata du Pontin Foxcatcher-tiimissä, mutta hommat mutkistuvat isoveli Daven astuessa mukaan tiimiin.

Taustalla oleva tarina on varsin traaginen, ja painostava tunnelma häilyy myös hahmojen yllä jatkuvasti. Vaikutelmaa korostavat harmaa värimaailma ja soundtrack. Koomikkona tunnetun Steve Carellin roolisuoritus on ehkäpä elokuvan keskeisimpänä henkilönä mainio. Du Pontin voisikin kuvitella flippaavan milloin tahansa (ja mistä syystä tahansa), mikä lisää jännitettä aina, kun mies on kuvissa. Hänen sielunelämäänsä pyritään käsittelemään esimerkiksi äitisuhteen ja muusta maailmasta eristäytymisen kautta. Todelliset tarkoitusperät painitiimin perustamisen suhteen jäävät vihjailun asteelle, mutta vahvoja viittauksia du Pontin huhuttuun homoseksuaalisuuteen on nähtävissä. Tatumin ja Ruffalon roolityöt du Pontin fiksaatioiden kohteina ovat myös todella vahvat.

Mielenkiintoiset hahmot ja erinomaiset näyttelijät eivät kuitenkaan muuta sitä seikkaa, että tämä on elokuvana aika raskasta katsottavaa, etenkin kun kestoa sillä on yli kaksi tuntia. Ehdottomasti pidän Foxcatcheria laatuelokuvana, mutta ihan heti en varmaankaan katsoisi uudestaan.

Arvosana: ★★★★

Traileri:

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti