19.12.2014

Pika-arvio: '71 (2014)


Viimeisimpänä elokuvalle ennen joululomalle lähtöä tuli katsottua Irlannin lähimenneisyyteen sijoittuva trilleri '71. Vaikka seuraankin elokuvamaailmaa melko aktiivisesti ja olen uusista leffoista aika hyvin kartalla, tämä tuli totaalisena yllätyksenä. Ehdottomasti kannatti kuitenkin käydä katsomassa.

Kuten nimestäkin voi päätellä, elokuva sijoittuu 70-luvun Belfastiin Pohjois-Irlantiin, jossa katolilaiset nationalistit (IRA) ja protestantit sotivat keskenään. Iso-Britannian sotilaat ovat myös paikalla, mutta he eivät todellakaan ole tervetulleita varsinkaan IRA:n hallitsemalle puolelle. Tarina lähtee liikkeelle, kun komppania brittisotilaita lähetetään rauhoittelemaan porukkaa. Siitä syttyy tietenkin iso mekkala, jonka seurauksena ensimmäisellä komennuksellaan oleva sotilas Gary Hook (mainio Jack O'Connell) jää vahingossa saarroksiin vihamieliselle alueelle. Hänen täytyy yrittää löytää pakokeino menettämättä henkeään, sillä sana leviää nopeasti niin omien kuin vihamielistenkin keskuudessa. Kohdalle sattuvien henkilöiden luotettavuudesta ei myöskään ole mitään takeita.

Solttupojan selviytymistaistelusta kehkeytyy vauhdikkaasti etenevä ja tiivistunnelmainen trilleri. Belfastin katujen kaaos on saatu taltioitua hienosti. Käsivarakuvausta käytetään reilulla otteella, paikoitellen hieman häiritsevänkin paljon. Tehokeinona se tuntuu kuitenkin tässä tapauksessa toimivan. Elokuvan valaistuskin pääsee oikeuksiinsa Hookin liikkuessa öisillä kaduilla. Ja vaikka raina onkin pohjimmiltaan toimintatrilleri, on siinä myös sanomaa. Konfliktin osapuolia ei kuvata yksiselitteisesti hyvinä tai pahoina, vaan kaikki kärsivät ja tuntevat empatiaa samalla tavalla. Ehkäpä pysäyttävimpänä asiana elokuvasta jää mieleen lasten osuus. Lapsuus nimittäin loppuu tällaisessa ympäristössä lyhyeen.

Ei todellakaan mikään hyvän mielen elokuva, mutta parhaimmillaan jysäyttävää katsottavaa.

Arvio: ★★★★

Traileri:


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti