24.8.2014

Arviossa Sin City: A Dame to Kill For (2014)


Vuoden 2005 Sin City -sarjisfilmatisoinnille saatiin odotella jatkoa melko pitkään. Sarjakuvia en ole lukenut, mutta suurimmaksi osaksi mustavalkoinen ja synkässä noir-estetiikassa kylpenyt omaleimainen elokuva oli yksi julkaisuvuotensa onnistuneimmista. Se on myös eräs Robert Rodriguezin uran parhaista ohjaustöistä. Myös jatko-osa on visuaalisesti hieno, mutta valitettavasti viehätys on muilta osin kadonnut, ja pätkä onkin vuoden isoimpia pettymyksiä.

Juonta en ala suuremmin purkamaan, mutta elokuva koostuu ykkösosan tavoin eri hahmojen vinkkelistä kootuista tarinoista. Mukana on paljon edellisestä elokuvasta tuttuja tyyppejä, kuten Mickey Rourken esittämä Marv ja Jessica Alban strippari Nancy. Myös Dwight McCarthy on mukana, mutta esittäjä on vaihtunut Clive Owenista Josh Broliniin. Bruce Willisin Hartigan käy myös haamuna näyttäytymässä. Uusina tulokkaina synnin kotoon saapuvat mm. Joseph Gordon-Levittin esittämä uhkapeluri Johnny ja Eva Greenin femme fatale Ava Lord.

Ensimmäisessä leffassa hommaa hallitsivat mieshahmot Marv, Dwight ja Hartigan, mutta kakkososassa naiset nousevat etualalle. Katkeroitunut ja alkoholisoutunut Nancy hautoo kostoa korruptoituneelle senaattorille (Powers Boothe), ja miehiä pikkusormensa ympärille viekoitteleva Ava juonii omia suunnitelmiaan vetäen vaaralliseen peliinsä ex-rakastettu Dwightin. Taustalla Johnny pelaa vaarallista uhkapeliä senaattoria vastaan, ja Marv muuten vain häärii mukana eri osioissa.

Elokuvan nimihahmo Ava Lord, "daami, jonka puolesta voisi tappaa", on kohtalokkaiden naisten erikoisosaajan Eva Greenin käsialaa, ja näyttelijätär pääseekin revittelemään roolissa mukavasti. Uskoisin myös, että Green on ruutuajassa mitaten suurimman osan roolistaan ilman rihman kiertämää, mikä saattaa monelle olla rainan mieleenjäävintä antia. Pahisroolissa myös Powers Boothella on selvästi hauskaa. Jessica Alban rooli jää vaisuksi, vaikka hahmo onkin huomattavasti synkempi kuin ykkösosassa. Josh Brolin istuu Dwightin rooliin ihan mukavasti, mutta kieltämättä hieman Clive Oweniakin kaipailin, sen verran hyvin mies leiviskänsä edelliskerralla hoiti. Joseph Gordon-Levitt puolestaan vetää itsevarman pelurijuipin roolinsa uskottavasti, mutta koko juonikuvio jää hieman irralliseksi.

Etenkin sarjakuvaa lukemattomalle Sin City: A Dame to Kill For on hieman sekava tapaus. Vaikka elokuva on Sin Cityn jatko-osa, ilmeisesti osa tarinoista sijoittuu aikaan ennen ensimmäisen elokuvan tapahtumia. Vielä kun tietäisi, mikä osa. Sekavuuden tunnetta lisää hätäisesti poukkoileva juoni, joka ei malta keskittyä yhteenkään hahmoon pintaraapaisua enempää. Etenkin Dwightin ja Avan tarina olisi kaivannut syventämistä. Osa tarinoista tuntuu myös olevan mukana ikään kuin täytteenä johtamatta juuri mihinkään, joten jokin tässä tuntuu menneen pieleen ja pahasti. En päässyt elokuvaan sisään missään vaiheessa ja kiinnostus lopahti pahasti.

Leffassa tuli hieman samankaltainen fiilis kuin vuoden toista Frank Millerin sarjakuvaan pohjautuvaa elokuvaa, 300: Rise of an Empire, katsoessa. Molemmat jatkikset tarjoavat visuaalisesti sitä samaa kuin ykkösosatkin, mutta kaikki muu on hieman väkisintehdyn ja tylsän oloista. Huhut myös kertovat, että leffa olisi pahasti floppaamassa lippuluukuilla, joten nähtäväksi jää, pääsevätkö Rodriguez ja Miller yrittämään vielä kolmannen kerran.
 
Arvio: ★★

Traileri:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti