13.8.2014

Arvio: Mistaken for Strangers (2013)


Vihdoinkin! Huudahdus johtuu siitä, että The National -orkesterista kertova dokumentti Mistaken for Strangers on julkaistu DVD:llä. Viimeisen vuoden aikana tätä on voinut Suomessa nähdä ainakin parilla elokuvafestivaalilla, ja taidettiinpa sitä esittää myös tämänvuotisilla Flow-festivaaleilla bändin keikan kunniaksi. Harmikseni en päässyt näkemään leffaa missään näistä, mutta onneksi pätkä on viimein saanut myös DVD-julkaisun, sillä onhan tämän näkemistä jo hetki odoteltukin.

Mistaken for Strangers on musiikki- tai bändidokumentti ainoastaan näennäisesti, sillä pääosaan nousee dokumentaristi Tom Berninger itse. Metallimusiikista ja B-luokan kauhuleffoista innostunut amatööriohjaaja pestataan veljensä Matt Berningerin bändin The Nationalin roudariksi. Samalla Tom alkaa kuvata dokumenttia bändistä. Roudarin hommissa hemmo ei kuitenkaan ole parhaimmillaan, ja onnistuukin käymään sekä veljensä että kiertuehenkilökunnan hermoille. Dokumenttikin tuntuu etenevän "kuvataan nyt jotain" -periaatteella, mutta lopputulos on muotoutunut erittäin onnistuneeksi.

Kiertue-elämää ja bändin musisointia näytetään jonkin verran, mutta dokkarin tärkeimmäksi anniksi nousee lopulta Tom ja Matt Berningerin veljessuhde. Yhdeksän vuotta vanhemman veljensä varjossa elänyt Tom tuntee alemmuutta veljeään kohtaan ja hieman jopa kadehtii tämän menestystä. Veljekset ovat myös sen verran eri maailmoista, että yhteistä säveltä ei aina tahdo löytyä. Omalla sarallaan varsin meritoitunut isoveli Matt kuitenkin pyrkii auttamaan Tomia oman juttunsa löytämisessä, ja dokkarin valmistuminen onkin lopulta tärkeä virstanpylväs. Siinä mielessä leffa onkin jonkinlainen dokumentti dokumentin tekemisestä.

Joillekin The National -faneille Mistaken for Strangers saattaa olla pettymys siinä mielessä, että bändiä itseään ei käsitellä kovin paljoa, mutta toisaalta leffa on hyvä esimerkki siitä, miten lopputulos voi muokkautua matkan varrella joksikin aivan muuksi kuin oli alun perin tarkoitus. Pätkässä on vakava puolensa, mutta onnistuu se myös hauskuuttamaan etenkin Tomin herätessä kiertue-elämän todellisuuteen, joka ei tahdo vastata hänen käsitystään rock-maailmasta. Mukana on varsin hulvattomia tilanteita hienoisella myötähäpeän sivujuonteella.

Loppujen lopuksi leffa on piristävän erilainen bändidokumentti, johon on löydetty tavanomaisesta sekoilusta ja takahuonehassuttelusta poikkeava näkökulma. Sekoilua The National -dokkarilta ei kyllä tohdi edes toivoa, ellei bändillä sitten ole jotain salattua puolta, josta ei puhuta. Hassutteluunkin voi keskittyä esimerkiksi musiikkivideoilla, kuten tässä:
75 min | Ohjaus: Tom Berninger | Pääosissa: Tom Berninger, Matt Berninger, Aaron Dessner, Bryce Dessner, Bryan Devendorf, Scott Devendorf  | Traileri | IMDb | Kotisivut

Arvio: ★★★★

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti