6.4.2014

Arviossa "Captain America: The Winter Soldier" (2014)


Marvelin Avengers-universumin kakkosvaihe on jo kovassa vauhdissa. Jatkoa omille sooloelokuvilleen ovat saaneet jo niin Iron Man kuin Thor, ja tällä kertaa on Captain American vuoro. Tarina on tietenkin suoraa jatkoa niin ensimmäiselle Captain America: The First Avenger -elokuvalle kuin sankarit yhteen koonneelle The Avengersille. Uutuus on lanseerattu Suomessa erikoisesti Captain America: The Return of the First Avenger -nimellä. Mikäs siinä, mutta englanninkielisen nimen vaihtaminen toiseen vain tuntuu hieman kummalliselta.

40-luvulta nykyaikaan hyppäämisen voi kuvitella olevan haastavaa, ja Steve Rogers yrittääkin yhä sopeutua moderniin yhteiskuntaan. Rikollisten jahtaaminen S.H.I.E.L.D.:in leivissä kuitenkin pitää Kapun kiireisenä. Uhka nousee kuitenkin menneisyydestä, kun natsien kuolleeksi ja kuopatuksi luultu Hydra-organisaatio levittelee lonkeroitaan oman talon sisällä. Lisäksi vihollisella on asettaa Kapua vastaan vahva vihollinen The Winter Soldier, jossa on sankarillemme jotakin hyvin tuttua. Kapteenilla itselläänkin on apuvoimia, sillä jo aiemmista osista tuttu Black Widow ja ensiesiintymisensä tekevä Falcon jeesailevat joka puolella majailevaa vihollista vastaan.

Tuttuun Marvel-tyyliin The Winter Soldier on oikein viihdyttävää katsottavaa, jossa yhdistyvät poliittinen trilleri ja supersankaritoiminta. Kapu on hahmona esimerkiksi Thoriin verrattuna reilusti vakavampi, joten juonikin on tehty hieman enemmän aikuiseen makuun, mikä toimi omalla kohdallani erinomaisesti. Toimintavetoinen elokuva tämä kuitenkin on, joten paikallaan ei juuri olla. Toimintakohtaukset ovat välillä hieman sekavia käsivarakuvauksen takia, mutta suurimmaksi osaksi mytke on varsin intensiivistä ja tyylikkäästi toteutettua, etenkin Kapun ottaessa yhteen Winter Soldierin kanssa.

Vaikka en Marvelin sarjiksia ole oikeastaan ikinä lukenut, tuntuvat hahmot siirtyneen valkokankaalle oikein toimivalla tavalla. Ongelmana on ehkä se, että hahmot eivät yksittäin ole tarpeeksi vetäviä, jotta innostuisin näistä ns. "sooloiluelokuvista" kovinkaan paljon. Toisaalta The Avengers oli aivan älyttömän hyvä supersankarimäiske, sillä Kapu, Thor, Iron Man, Hulk ja kumppanit olivat yhdessä hauskempia kuin yksitellen. Juoni on kuitenkin tässä uutuudessa sen verran vahva, että se pelastaa paljon, vaikka Kapu ei se moniulotteisin supersankari olisikaan.

Chris Evans sopii oikein hyvin kiiltokuvapoika Steve Rogersin rooliin, ja oli ilmeisen hyvä idea laittaa Scarlett Johansson tarjoamaan sivutukea Natasha Romanoffina. Mahtaisikohan Black Widow saada jossakin vaiheessa kokonaan oman elokuvansakin. Ensimmäisestä Kapu-leffasta tuttu Sebastian Stan palaa The Winter Soldierina, joka saa kylläkin harmittavan vähän ruutuaikaa. Tämä on varmaankin suurin miinus, jonka leffalle voin antaa. Samuel L. Jackson puolestaan on ollut Nick Furyn roolissa jo useassa elokuvassa, mutta viimein saa hänkin jotain kunnon tekemistä. Robert Redford taas on alusta saakka ilmeinen pahis, mutta perusvarmasti hänkin roolinsa hoitaa.

Kokonaisuutena The Winter Soldier kuuluu Avengers-sarjassa helposti parhaimmistoon. Mukaansatempaava juoni, hyvää toimintamäiskettä ja pieniä välikevennyksiä, niin hyvän supersankarileffan ainekset ovat aika pitkälti kasassa. Jos joku on menossa tätä katsomaan, niin kannattaa ehkäpä istua penkissä ihan sinne lopputekstien finaaliin saakka, sillä tiedossa on peräti kaksi ekstrakohtausta.


136 min | Ohjaus: Anthony ja Joe Russo | Pääosissa: Chris Evans, Samuel L. Jackson, Scarlett Johansson, Robert Redford, Sebastian Stan, Anthony Mackie | Traileri | IMDb

Arvio: ★★★★

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti