10.3.2014

Arviossa "300: Rise of an Empire" (2014)


Vuonna 2006 julkaistu Zack Snyderin ohjaama 300 marssitti joukon spartalaissotilaita Gerard Butlerin esittämän Leonidaksen johdolla massiivista Persian armeijaa vastaan. Elokuva perustuu Frank Millerin samannimiseen sarjakuvaan, joka puolestaan on fiktiivinen mukaelma Termopylain taistelusta. Leffa pursusi testosteronia ja oli sarjakuvamaisten ja väkivaltaisten taistelukohtaustensa johdolla varsin omaperäinen ja muistettava, mutta ennen kaikkea viihdyttävä toimintapätkä. Suositulle leffalle oli odotettavissa jatkoa etenkin kun tiedetään, että samaan aikaan Termopylain taistelun kanssa käytiin Artemisionin meritaistelu kreikkalaisten ja persialaisten välillä. Millerin uuteen Xerxes-sarjikseen perustuva 300: Rise of an Empire onkin edeltäjälleen sekä esiosa, rinnakkaiselokuva että jatko-osa.

Tällä kertaa pääosassa on ateenalaiskenraali Themistokles (Sullivan Stapleton), poliitikko ja loistava strategi, joka johtaa ateenalaisten laivaston persialaisia vastaan. Taistelua pohjustetaan vuosien takaisilla tapahtumilla, jotka johtavat itsensä jumalkuninkaaksi korottavan Kserksesin valtaannousuun. Koska Kserkses on kuitenkin varsinaisen tarinan alkaessa tositoimissa muualla (ks. Snyderin elokuva), leffan pääpahis on Eva Greenin esittämä Artemisia, kreikkalaistaustainen Kserksesin laivastoa komentava soturinainen. Spartalaiset ovat tällä kertaa mukana melko pienesti, mutta mukaan on saatu ensimmäisestä elokuvasta mm. Lena Headey ja David Wenham.

Vaikka Noam Murro ei saakaan toimintakohtauksiinsa tyyliä samalla tavalla kuin Snyder, ovat meritaistelut elokuvan viihdyttävintä antia. Hidastetut miekaniskut ja veriroiskeet on pyritty toistamaan samaan tapaan kuin 300:ssa nähtiin, mutta tulos ei ole tällä kertaa aivan yhtä tyylikäs. Tietokoneella tehdyt hurmeroiskaukset ovat paikoitellen koomisia, mutta tämän voinee antaa anteeksi, sillä hankalahan tätä elokuvaa on kovin vakavasti ottaa muutenkaan.

Rise of an Empire häviää edeltäjälleen myös henkilöhahmojen mielenkiintoisuudessa. Spartalaisten sotilaiden mentaliteetti tuotiin 300:ssa hienosti esille, sillä hurja sotilaskoulutus teki heistä aikansa kovimpia sotureita. Ateenalaiset vaikuttavat varsin nössöiltä spartalaisiin verrattuna, eikä asiaa auta se, että leffan sankari Themistokles jää hahmona melkoisen valjuksi etenkin Leonidakseen verrattuna, sillä kenraalin tarinaa ei pohjusteta oikein mitenkään. Sullivan Stapleton varmaankin tekee parhaansa, mutta hänen osansa on lähinnä tuijotella vakavana ja pitää silloin tällöin hengennostatuspuhe. Eva Green puolestaan vetää varsin herkullisen pahisroolin kostonhimoisena Artemisiana, jonka tarina aukeaa sankaria paremmin. Rodrigo Santoron esittämä Kserkses on puolestaan tällä kertaa aivan statistin roolissa, ja olisikin ollut mielenkiintoista paneutua jumalkuninkaan nousuun paremmin.

Kokonaisuutena 300: Rise of an Empire on varsin epätasainen ja ajoittain sekava, mutta kuitenkin pohjimmiltaan todella viihdyttävä toimintaelokuva, joka näyttää valkokankaalla hyvältä. Leffa hieman kärsii juonen poukkoilusta paikasta ja ajasta toiseen, mutta tarina etenee tästäkin huolimatta kohtalaisen jouhevasti ja noin sadan minuutin kestoon ei mahdu liiemmin tyhjäkäyntiä. Vaikka elokuva häviääkin edeltäjälleen lähes jokaisella osa-alueella, uskoisin 300:sta pitäneiden saavan tästäkin jotain irti.

102 min | Ohjaus: Noam Murro | Pääosissa: Sullivan Stapleton, Eva Green, Lena Headey | Traileri | IMDb

Arvio: ★★★

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti