13.3.2014

Arvio: Katuvarpuset (Sleepers, 1996)


Barry Levinsonin ohjaama Sleepers on ihon alle tunkeva kasvudraama hyväksikäytöstä ja menetetystä nuoruudesta. Tarina perustuu Lorenzo Carcaterran Katuvarpuset-kirjaan, jonka väitetään perustuvan kirjailijan omaan nuoruuteen. Tarinan todenmukaisuutta ei ole kuitenkaan todistettu, sillä elokuvassakin nähtävästä oikeudenkäynnistä ei ole olemassa todisteita.

Leffa kertoo neljästä varhaisteini-iässä olevasta kaveruksesta, jotka asustelevat pahamaineisessa Hell's Kitchen -kaupunginosassa New Yorkissa. Pojat viettävät aikaansa tekemällä kepposia ja ansaitsemalla rahaa pienillä laittomuuksilla. Eräänä päivänä kepponen menee pahasti vikaan ja pojat joutuvat nuorisovankilaan kuolemantuottamuksesta. Laitoksessa pojat joutuvat vartijoiden seksuaalisen hyväksikäytön uhreiksi ja vannovat pitävänsä asian omana tietonaan. Juonesta ei parane paljastaa liikaa, mutta vuosikymmenen päästä aikuisiksi kasvaneille pojille tarjoutuu kuitenkin mahdollisuus kostoon. Seuraa hieman epätavallinen murhaoikeudenkäynti, jossa pyritään saamaan nuorisolaitoksen vartijat kiikkiin.

Kuten jo tuli mainittua, tämä leffa pääsi vahvasti ihon alle. Hyvän mielen elokuva tämä ei ole, mutta Shakesin ja hänen kavereidensa tarina on varsin vangitsevaa seurattavaa. Etenkin leffan alkupuoli, jossa tutustutaan poikien maailmaan 60-luvun Hell's Kitchenissä, on vahva. Vallaton tunnelma muuttuu nuorisolaitoksen kauheuksien jälkeen aivan tyystin, mutta loppupuoliskokin tarjoaa vahvasti rakennettua draamaa ja onnistuu parhaimmillaan koskettamaan vahvasti.

Poikien nuorten versioiden esittäjät ovat rooleissaan uskottavia, ja myös aikuisversiot Jason Patric, Brad Pitt, Billy Crudup ja Ron Eldard onnistuvat ihan hyvin. Kevin Bacon taas on melko kylmäävä pikkupojista pitävänä vanginvartijana, ja Dustin Hoffman alkoholisoituneena asianajajana sekä Robert De Niro moraalisten kysymysten äärellä painivana pappina lyövät myös pöytään erinoimaiset sivuosasuoritukset. De Niron kultaiset näyttelijävuodet alkoivat jo 90-luvun puolivälissä olla takana, mutta tässä legenda on kuitenkin mainiossa vedossa. Rooli on yllättävän vähän "deniromainen", sillä maneerit pysyvät taka-alalla. Pappishahmo toimii pojille henkisenä tukipilarina, ja leffan koskettavimpia hetkiä onkin kohtaus, jossa kamera kuvaa De Niron kasvoja Jason Patricin esittämän Shakesin kertoessa nuorisovankilan tapahtumista Isä Bobbylle. De Niron silmät kertovat kohtauksessa kaiken mitä katsojan tulee tietää. Vakuuttavaa.

Sleepers on ehkä hieman ylipitkä ollakseen mestariteos, ja käsikirjoituksessakin olisi luultavasti ajoittain viilattavaa, mutta harmittavan pienelle huomiolle elokuva on silti jäänyt. Oli tarina loppujen lopuksi tosi tai keksitty, tätä voi suositella lämpimästi kaikille hyvien elokuvien ystäville.


147 min | Ohjaus: Barry Levinson | Pääosissa: Kevin Bacon, Robert De Niro, Dustin Hoffman, Jason Patric, Brad Pitt | Traileri  | IMDb

Arvio: ★★★★

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti