8.2.2014

Arvio: Her (2013)


Vuoden 2014 Oscar-katsaus jatkuu Spike Jonzen uutuuselokuvalla Her. Leffa kertoo varsin erikoisen, lähitulevaisuuteen sijoittuvan rakkaustarinan, joka osoittautui moniulotteisuudessaan varsin vaikeaksi arvioitavaksi. Enpä tiedä, osaanko tehdä leffalle oikeutta, mutta kokeillaan. Tämä on kuitenkin raina, joka on mielellään koettava itse.

Joaquin Phoenix esittää avioeron läpikäynyttä ja hieman yksinäistä Theodore Twomblya, joka työskentelee kirjoittajana henkilökohtaisia kirjeitä välittävässä yrityksessä. Mies on varsin herkkä ja tarkkanäköinen, joten hän menestyy työssään oikein hyvin. Oma avioero kuitenkin painaa mieltä, kunnes mies asentaa tietokoneeseensa uuden käyttöjärjestelmän, joka on luotu toteuttamaan käyttäjän kaikki toiveet. Samantha-nimen ottavalla uuden ajan Winukalla on oma persoonallisuus, joka toimii intuitiivisesti ja kehittyy kokemuksien myötä. Theodoren ja Samanthan välille kehittyy romanssi, jonka ylä- ja alamäet ovat varsin valloittavaa seurattavaa. Voiko ihmisen ja tekoälyn välille kuitenkaan muodostua aitoa rakkautta? Jonzen tarinan mukaan voi.

Samantha on kerrassaan mielenkiintoinen ilmestys, joka on toteutettu valkokankaalle hienosti. Käyttöjärjestelmä on todellakin oma hahmonsa, jonka persoonallisuuden Scarlett Johanssonin ääni tuo herkullisesti esille. Joaquin Phoenix on myös moniulotteinen näyttelijä, joka kykenee nytkin melkoiseen roolisuoritukseen. Kummankin näyttelijän suoritus takaa, että eriskummallinen lähtökohta muuttuu kiehtovaksi tarinaksi. Phoenix on mukana (ainakin lähes) jokaisessa kohtauksessa, joista suuressa osassa hän kommunikoi jatkuvasti mukana kulkevan Samanthan kanssa. Kohtauksia on kuitenkin hienoa seurata, ja paikoitellen Her on erittäin hauska, toisinaan taas koskettava.

Leffassa on myös satiiria nyky-yhteiskunnan teknologiariippuvuudesta. Tulevaisuuden visio on mielikuvituksekas, mutta jollakin tavalla erittäin todentuntuinen. Teknologia on kehittynyt niin älykkääksi, että se korvaa aidot ihmiskontaktit, ja tulevaisuuden Los Angelesin kadut ja metrot ovat täynnä kännykkäänsä äänikomennoin käyttäviä ihmisiä, jotka ovat kovin eristäytyneitä toisistaan. Visuaalinen ilme tarkasti mietitty. Jos Jonzen ja puvustajatiimin visiota on uskominen, nykyajan hipsterin vaatekaapin sisältö on tulevaisuudessa melko yleisessä käytössä. Myös elokuvan musiikki korostaa vaikutelmaa. Elokuva on toki ulkoisesti nätti ja hienosti kuvattu. Värimaailma on lämmin, mikä sopii leffan tunnelmaan vallan hyvin.

Kuten sanottua, Her on varsin moniulotteinen elokuva. Ihmisen ja teknologian suhteen lisäksi elokuva tutkailee ihmismielen ja sydämen pyrkimystä löytää hyväksyntää, yhteyttä ja rakkautta. Joskus ne voivat löytyä eriskummallisilla tavoilla, ja siksi Theodore Twomblyn tarina onkin kovin kiehtova. Uskoisin, että tämän katsoo mielellään joskus uudestaankin.

126 min | Ohjaus: Spike Jonze | Pääosissa: Joaquin Phoenix, Scarlett Johansson, Amy Adams | Traileri | IMDb
Arvio: ★★★★

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti