4.2.2014

Arvio: Syvyys (Djúpið, 2012)


Islannin Oscar-ehdokkaanakin viime vuonna ollut Syvyys pohjautuu ihmeelliseen tositarinaan vuodelta 1984. Pyyntialus lähtee miehistöineen kalastusretkelle mukanaan Ólafur Darri Ólafssonin esittämä Gulli. Sattuu kuitenkin onnettomuus, ja alus kellahtaa nurin jättäen miehistön veden varaan hyisellä Islannin rannikolla. Vaihtoehtoina ovat ainoastaan rantaa kohti uiminen tai kuolema. Ainoastaan Gulli selviää hädin tuskin hengissä vietettyään meressä kuusi tuntia. Tätä kuitenkin pidetään ihmeenä, sillä kenenkään ei normaalisti pitäisi kyetä selviytymään moisissa olosuhteissa tuntia pidempään.

Elokuvan ensimmäinen puolikas on vakuuttava. Tarinaa ei ole ylidramatisoitu, sillä aluksen uppoaminen ja selviytymistarina kerrotaan realistisella otteella. Elokuva on todella tyylikkäästi kuvattu, ja etenkin merelle sijoittuvat kohtaukset ovat hienoja. Veden varassa ollessaan Gunnin hahmo saa myös hyvin syvyyttä (pun intended), sillä hänellä on uidessaan aikaa mm. miettiä syntyjä syviä ja keskustella lintujen kanssa. Mielenmaisemaa avataan mm. takaumilla ja kuvitelmilla tulevista tapahtumista. Tapaus herättää luonnollisesti paljon huomiota, ja Gunnille tehdäänkin tutkimuksia, jotta voitaisiin selvittää, miksi hän selviytyi ajautumatta hypotermiaan. Jälkimmäisellä puoliskolla elokuvan jännite hieman häviää, mutta tarina on kieltämättä varsin mielenkiintoinen.

Ólafsson vetää pääosassa hillityn, mutta hyvän roolin. Elokuvan jälkipuoliskon mielenkiintoisinta ja koskettavinta antia ovatkin Gullin kohtaamiset läheistensä kanssa. Gulli ei aivan itsekään ymmärrä, miksi juuri hän selvisi, mutta hahmo vaikuttaa semisti muuttuneelta mieheltä. Varsin henkilökeskeinen elokuva on kyseessä. Pätkä onnistuu myös kuvaamaan 80-lukulaista elämää islantilaisessa rannikkokylässä mallikkaasti. Itseäni huvitti erityisesti kohtaus, jossa yksi kalastajista turhautuu aluksen Beta-nauhuriin. VHS pitäisi saada, koska sille julkaistaan enemmän katsottavaa.

Ei hullumpi raina siis. Syvyys on selkeästi parhaita, ellei paras, Baltasar Kormákurin ohjaama elokuva. Kauas tämä ei neljästä tähdestäkään jää, mutta leffan jälkipuolisko ei vain ole aivan niin hyvä kuin alku. Sen perusteella, mitä olen nähnyt, Kormákurin Islannissa ohjaamat leffat ovat muutenkin varsin mielenkiintoisia, mutta on hän päässyt kokeilemaan siipiään myös rapakon takana mm. elokuvissa Contraband ja 2 Guns. Jälkimmäistä en ole nähnyt, mutta Contraband on varsin keskinkertainen ja ylipitkä jännäri. Seuraavaksi on luultavasti vuorossa taas selviytymistarina. Leffan nimi tulee olemaan Everest (kertonee itsessään tarpeeksi), julkaisuajankohdaksi on ilmoitettu helmikuu 2015, ja pääosiin kiinnitetty niinkin nimekkäitä näyttelijöitä kuin Jake Gyllenhaal ja Josh Brolin. Myös sivuosissa tulee olemaan mielenkiintoisia nimiä, kuten Jason Clarke ja John Hawkes.


88 min | Ohjaus: Baltasar Kormákur | Pääosissa: Ólafur Darri Ólafsson, Stefán Hallur Stefánsson, Jóhann G. Jóhannsson | Traileri | IMDb

Arvio: ★★★

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti