30.1.2014

Pika-arvio: Menneisyys (Le passé, 2013)


Missasin tämän alun perin, kun se syksyllä jonkin aikaa pyöri Finnkinolla, mutta onneksi Kulttuuritalo Valveella rainan vielä pääsi näkemään. Asghar Farhadin edellinen elokuva, parhaan vieraskielisen elokuvan Oscar-palkinnonkin voittanut A Separation, oli mielenkiintoinen draama iranilaisen pariskunnan avioerosta. 

Ero on teemana myös Farhadin uutuudessa, mutta Iranin sijasta tapahtumat sijoittuvat Ranskaan, johon iranilainen Ahmad (Ali Mosaffa) saapuu tapaamaan entistä vaimoaan Marieta (Bérénice Bejo) ja allekirjoittamaan avioeropaperit. Marie on löytänyt jälleen uuden miehen Samirin (Tahar Rahim), mutta Marien vanhin tytär on aviosuunnitelmia vastaan.

Juonikuviot ja menneisyyden tapahtumat alkavat vähitellen paljastua ja hahmot saamaan syvyyttä. Farhadin vahvuutena on erityisesti henkilöhahmojen ja heidän ympäristönsä realistinen kuvaus ja juonen hienovarainen avaaminen. Tarinaan uppoutuu väkisinkin, jos siihen on valmis. Vähän kärsivällisyyttä tämä elokuva vaatii, mutta kokemus on palkitseva. Koko näyttelijäkaarti pelaa hyvin yhteen, ja myös lapsinäyttelijät ovat rooleissaan mainioita.

Arvio: ★★★★

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti