30.1.2014

Arvio: 12 Years a Slave (2013)


Steve McQueenin 12 Years a Slave oli omissa papereissani helposti vuoden 2013 odotetuin elokuva, sen verran huikeita miehen aiemmat ohjaustyöt Hunger ja Shame olivat. McQueen tekee elokuvia, jotka eivät ole helppoja katsottavia, sillä päähenkilöiden tuska on usein käsinkosketeltavaa. 12 Years a Slave vaikuttaa lähtökohdiltaan Oscar-syötiltä, mutta McQueen ei sorru turhaan sentimentaalisuuteen, vaan tuo katsottavaksi uskottavan ja rankan kuvauksen orjuudesta Amerikassa.

Tämäkin elokuva perustuu omaelämäkertaan. Solomon Northup on vapaa mies, joka kidnapataan orjaksi. Mieheltä viedään kaikki henkilöllisyystodistukset, joten pakotietä ei ole, ja seuraavat 12 vuotta hänet tunnetaankin orjana nimeltä Platt.

Northup kirjoitti elämäkertansa vapauduttuaan orjuudesta. Luin kirjan ennen elokuvan katsomista, ja koen, että molemmat antavat orjuudesta ja koko systeemistä todentuntuisen kuvan. Kirja on kuitenkin sävyltään toivorikkaampi. Northup keskittyy kuvaamaan orjuutta ja kertoo samalla omaa tarinaansa, kun taas elokuvassa Northupin tarina on keskeisemmässä roolissa. Elokuvan kannalta tämä on ainoa oikea valinta, ja tarina on kuitenkin tuotu valkokankaalle alkuperäisteosta kunnioittaen. McQueen onnistuu viemään katsojan toiseen aikaan ja paikkaan, sillä Louisianan kostea ilmasto ja 1800-luvun tunnelma välittyvät myös ruudun toiselle puolelle.

Elokuvan merkittävää pahista, Edwin Eppsiä, esittää McQueenin luottonäyttelijä Michael Fassbender, joka onnistuu tekemään hahmosta muutakin kuin paholaismaisen plantaasinomistajan. Sympatiaa hahmo ei herätä, mutta arvostan Fassbenderin tapaa tuoda esille hahmon kompleksisuus. Elokuvan tähti on kuitenkin Chiwetel Ejiofor Solomon Northupin roolissa, joka näyttelee lähes sydänverellään ja epäilemättä tekee oikeutta esikuvansa harvinaiselle tarinalle. Myös Lupita Nyong'o Eppsin julmuuden kohteeksi joutuvana Patseyna tekee sydäntä riipaisevan roolisuorituksen.

Uskomattoman hyvä elokuva hienolta ohjaajalta, jolta on lupa odottaa suuria. McQueenilla on kuitenkin melkoinen työsarka ylittää tämä, mutta uskoisin hänen tekevän seuraavaksi jotakin aivan muunlaista. Toivottavasti tämä voittaa niitä palkintojakin, vaikka leffan näkeminen olikin jo hienoa sinänsä.

Arvio: ★★★★★

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti